Erstatter berøring med ultralydteknologi
Hvorfor røre når du kan veive?
Berøring, berøring, berøring. De siste par årene har det vært fullt trøkk på touchteknologien, som nå for fullt har tatt steget over til vanlige datamaskiner – i hovedsak takket være Windows 8.
Men vi har jo ikke engang fått tak i vår første bærbare med berøringsskjerm før det kommer noe nytt. Den mer eller mindre norske gjengen i i Elliptic Labs har nemlig utviklet en ultralydteknologi som gjør at du faktisk ikke trenger røre skjermen i det hele tatt.
I stedet kan du bruke enkle håndbevegelser i løse lufta. Det kan være godt nytt for deg som liker matte skjermer, ettersom dagens berøringsteknologi bare virker på blanke overflater.
Nå er riktignok ikke slik "fjernhåndstyring" helt revolusjonerende – vi har blant annet sett at kameraer kan brukes til å fange opp bevegelser. Men her har gjerne nøyaktigheten vært så som så, samtidig med at kameraer gjerne trekker en del strøm. Elliptic Labs skryter av at deres ultralydteknologi bruker "opptil" 95% mindre strøm enn kamera-baserte teknologier.
Ved å bruke mikrofoner i stedet for kamera til å plukke opp håndbevegelsene, skal teknologien dessuten være mer nøyaktig og ha et bredere "synsfelt". Det krever naturligvis heller ikke at du må slå på lyset.
Ferdig utviklet
I første omgang har Elliptic Labs konsentrert seg om Windows 8 på bærbare PC-er – og har faktisk det meste klart. Programvaren lar brukerne benytte håndbevegelser for å bla, velge, rotere objekter og kontrollere menyer. I tillegg vil et programmeringsverktøy (SDK) la forskjellige utviklere definere egne bevegelser etter behov.
Maskinvaren som kreves er heller ikke noe stort problem. I tillegg til noen ekstra mikrofoner, trengs det kun såkalte transdusere som fungerer mot ultralyd.
Dersom bransjen biter på, regner Elliptic Labs med at bærbare med ultralydteknologien vil være på markedet om 12 – 14 måneder. Veien videre til nettbrett og mobiltelefoner kan også være kort.
Kilde: Cnet