Nå kan du søke i Mega-arkivet
Nytt søk lar brukere fritt dele innholdet.
Etter lanseringen av Mega, arvtageren til Megaupload, var det bare et spørsmål om tid før noen fikk på plass en tjeneste for å søke i delte filer. Mega tilbyr brukere 50 GB gratis lagringsplass, som de kan dele med hvem de vil, og gründer Kim Dotcom sier selskapet ikke aner hva folk putter i den krypterte nettskyen sin.
Minst én søketjeneste er nå på plass, og den heter Mega-search.me. Her kan brukere legge ut en lenke til filer de vil dele, og krypteringsnøkkelen som gir tilgang til innholdet blir med på lasset. Slik kan andre brukere verden rundt få tilgang til innhold av alle slag – og rettighetshaverne er neppe veldig glade for dét.
Mange funksjoner
Siden alt innhold på Mega er kryptert, kan ikke søketjenesten automatisk finne innhold slik Google kan. Den er helt avhengig av at den som har lastet opp en fil, ønsker å dele denne med verden. Det er det tydeligvis mange som ønsker: I skrivende stund ligger det i underkant av 8000 filer på tjenesten, og den mest populære filen har blitt klikket på over 9000 ganger.
Tjenesten har dessuten et vell av funksjoner. I tillegg til å kunne se etter bestemte filtyper, kan brukere velge mellom fem språk, sortere på filstørrelse, popularitet, dato eller rangering. Ingen registrering er nødvendig, og ting du finner kan deles via e-post, Facebook eller Twitter.
Også rettighetshavere som finner sitt innhold på siden har fått en egen knapp. Ved å trykke på «Infringment» blir man tatt med til Megas side om opphavsrettbeskyttelse, hvor man får en forklaring på hvordan selskapet håndterer slikt – samt kontaktmuligheter for å rapportere innhold.
Tidlig på banen
Tjenesten tilhører ikke Mega selv, men er utviklet av en ukjent tredjepart. Toppnivådomenet .me er montenegrinsk, Facebook-siden til tjenesten er på fransk, og siden er registrert gjennom et amerikansk selskap som spesialiserer seg på anonymisering av nettsteds-eiere.
Ars Technica har gravd litt i hvem som kan stå bak, og fant ved et enkelt WHOIS-søk ut at adressen til søketjenesten ble registrert samme dag som Mega ble lansert.
De syv eldste filene på tjenesten ble imidlertid lastet opp dagen før, som betyr at noen har vært veldig tidlig på banen for å få delt innhold.
Lovbrudd og fri kultur
Det florerer øyensynlig av ulovlig materiale på tjenesten, og den mest populære filen i dette øyeblikk er filmmusikken fra Hobbiten. Forskjellige programmer ligger også til nedlasting, sammen med filmer og TV-serier.
Når man klikker på flere av disse lenkene kommer man imidlertid til en beskjed om at filen ikke eksisterer – enten fordi brukeren har slettet den, fordi adressen er feil, eller på grunn av et brudd på vilkårene.
Mega er også svært raske med å fjerne innhold, og størsteparten av filer med navn som tilsier at det er opphavsrettbrudd på gang, er borte når vi klikker på linkene. I tillegg til filer av tvilsomt opphav, finner man dessuten mye lovlig innhold – bøker som er sluppet til fri bruk, musikkfiler fra uavhengige artister og mye annet på en rekke språk.
(Kilder: Ars Technica, Techcruch)