Til hovedinnhold

Viktigste BlackBerry-lansering noensinne

Lanserte nye modeller med et helt nytt brukergrensesnitt som skal appellere til både bedrifter og privatpersoner.

Screenshot, BlackBerry Pressefeed

Research In Motion (RIM) lanserte onsdag kveld norsk tid sin nye BlackBerry 10-plattform, i tillegg til å lansere to nye mobiltelefoner. Samtidig annonserte den hardt prøvede kanadiske mobilprodusenten at de endrer navn på selskapet fra RIM til BlackBerry – navnet de har brukt på sine produkter siden oppstarten i 1996.

– Det er et helt nytt BlackBerry som idag lanserar en helt ny mobilopplevelse, sier Thorsten Heins i en pressemelding.

Lanseringen ses på av mange analytikere som et være eller ikke være for BlackBerry, etter at selskapet har tapt store markedsandeler til Apples iOS og Google Android de siste årene. Ved utgangen av 2012 hadde RIM/BlackBerry en andel på bare 4,7 prosent av verdensmarkedet, mens iOS og Android hadde 90 prosent tilsammen, ifølge tall fra IDC.

BlackBerry Z10.

Helt nytt brukergrensesnitt

Den nye BlackBerry 10-plattformen har blitt kraftig forsinket, men når den nå er her er det et fullstendig fornyet operativsystem som ser dagens lys. Operativsystemet er laget for å kjøre mange oppgaver samtidig, uten at du skal være nødt til å trykke en hjem-knapp, eller gå ut av appen for å gjøre andre ting på telefonen. Med funksjonen BlackBerry Peek kan du trekke den kjørende appen til siden ved å dra fingeren over skjermen. Det er også funksjoner for å enkelt veksle mellom kjørende applikasjoner ved hjelp av fingerbevegelser.

Det ble lansert to nye telefoner; Q10 og Z10. Førstnevnte har en berøringsskjerm i tillegg til et fullt QWERTY-tastatur, slik vi kjenner fra tidligere BlackBerry-modeller. Z10 har en 4,2 tommer stor berøringsskjerm – og ikke fysisk tastatur.

BlackBerry legger som tidligere vekt på sikkerhetsfunksjoner for bedriftsmarkedet, blant annet med funksjonen BlackBerry Balance som skiller og sikrer apper og data som brukes i jobben fra privat innhold.

– Gigantisk steg

Charles Golvin, analytiker i Forrester Research, sier til New York Times at de nye telefonene er "vakre" og beskriver det nye operativsystemet som "et gigantisk steg videre" i forhold til dagens BlackBerry-operativsystem. Men dette er ingen garanti for suksess, mener han.

– De må bevise at de duger, i møte med massiv markedsføring fra Microsoft, for ikke å nevne sterk konkurranse fra Apple, samt Google og deres Android-partnere. Dette er en kjempestor utfordring for et selskap av RIMs størrelse, sier Golvin til New York Times.

Du kan lese mer om de nye BlackBerry-mobilene hos vårt søsternettsted Amobil.no.

Les også: Windows Phone forbi BlackBerry i Europa

(Kilder: Amobil.no, New York Times)

annonse