Til hovedinnhold

Over 200 plateselskaper trekker seg fra Spotify

Hevder at det er for liten fortjeneste.

Flere enn 200 plateselskaper fjerner nå innholdet sitt fra de digitale musikktjenestene Spotify, Simfy, Rdio og Napster. Hovedårsaken til at selskapene trekker seg ut, er fordi de mener at disse tjenestene til syvende og sist skader fortjenesten deres på nett.

Flukten kommer etter at distributøren STHoldings annonserte at de trekker sitt innhold fra tjenestene. STHoldings har distribusjonsansvar for 238 plateselskaper, som nå altså forsvinner fra blant andre Spotify.

– Spiser opp fortjenesten

STHoldings uttaler at de er bekymret over at Spotify & co "kommer til å spise opp fortjenesten til mer tradisjonelle digitale tjenester."

Selskapet tar hånd om distribusjonen til noen av de mest innflytelsesrike plateselskapene innen dance-musikk som Hyperdub, Prolific, Boka og Hessle Audio – med kritikerroste artister som Burial på laget.

– Det beste for plateselskapene

STHoldings påstår at de har full støtte fra det store flertallet av sine plateselskaper:

– Som en distributør må vi gjøre det som er best for våre plateselskaper. Flertallet ville ikke ha sin musikk på disse tjenestene på grunn av den dårlige fortjenesten og den ødeleggende effekten på platesalget.

En nylig utgitt studie av NPD Group, NARM og Digital Music News hevder at tjenester som Spotify "øker tilgjengeligheten, men minker lønnsomheten" til plateselskaper og artister.

Om dette betyr at flere plateselskaper velger å trekke sitt innhold fra Spotify, gjenstår å se.

Spotifys Sofie Grant, PR Lead Northern Europe, skriver i en kommentar at Spotify har avtale med de fire store selskapene, samt titusenvis av mindre plateselskaper. At et mindre selskap vil ut fra Spotify er selvsagt uheldig og hun håper at det endrer seg. Spotify har tross alt som målsetning å ha all verdens musikk under sin paraply. Når det gjelder påstanden om at Spotify spiser opp fortjenesten kan Grant fortelle at de allerede har betalt ut over 100 millioner euro til ulike rettighetshavere. Samtidig er det enda rundt 15 millioner låter igjen, og det legges til rundt 20 000 per dag.

(Kilde: What Hi-Fi?)

annonse