Til hovedinnhold

Saksøkes for å ha sendt SMS til kameraten

Anklages for å være medvirkende til trafikkulykke.

Farene forbundet med å sende tekstmeldinger når man kjører bil bør for de fleste nå være velkjente, og det er også ulovlig i en rekke land.

Men i USA ruller for tiden en oppsiktsvekkende sak i rettssystemet. I 2009 sendte de to tenåringene Kyle Best og Shannon Colonna som vanlig en lang rekke tekstmeldinger fram og tilbake gjennom hele dagen, melder Huffington Post.

Ut på ettermiddagen var Best på vei tilbake fra jobb i bilen sin, og også her sendte de meldinger til hverandre.

Kjørte på møtende motorsykkel

Best mistet konsentrasjonen på kjøringen og skjenet over i feil kjørefelt på en svingete vei. Der kjørte han borti en motorsykkel med to personer på, som begge måtte amputere sitt venstre bein.

Best sa seg skyldig i tre forskjellige lovbrudd etter uhellet, inkludert å bruke en mobiltelefon mens han kjørte. Han ble dømt til bøter og å holde en rekke foredrag på ungdomsskoler i området om farene ved å bruke mobilen mens man kjører bil.

Søksmål mot jenta

Men advokaten til ekteparet som ble offer for uhellet var ikke fornøyd. De har gått til søksmål mot Best, og forsøker nå også å dra Shannon inn i dette for å ha vært medvirkende til uhellet.

– De sendte meldinger fram og tilbake som en samtale. Hun var ikke fysisk tilstedeværende, men hun var elektronisk til stede, sier advokat Stephen Weinstein.

Han hevder at jenta visste, eller burde visst, at Best satt i bilen - og at hennes meldinger på den måten var det samme som å forstyrre sjåføren når hun satt ved siden av ham.

– Kan ikke vite

I retten forsøkte jentas advokat å få forkastet søksmålet mot jenta.

– Den som sender en melding har rett til å anta at mottakeren vil lese meldingen på et trygt tidspunkt, argumenterte advokat Joseph McGlone.

– Det er ikke rettferdig. Det er ikke fornuftig. Shannon Colonna har ingen kontroll over når Kyle Best kommer til å lese meldingen, sier han.

I et edsvoren forklaring sa Shannon at hun «kunne ha visst» at Kyle kjørte, men at hun ikke var sikker på det.

Sendte en rekke meldinger

Utskrifter fra meldingsutvekslingen viser at de to har sendt meldinger med korte mellomrom. Best sa han skar over i andre kjørefelt da han så ned på mobilen sin for å se hva slags melding han så, men ifølge utskriftene var det han som sendte den siste meldingen, rett før han ringte nødnummeret for å rapportere ulykken.

I New Jersey kan en passasjer holdes ansvarlig for et uhell om den oppmuntrer sjåføren til å gjøre noe ulovlig, men advokat McGlone argumenterer med at hans klient ikke hadde noen kontroll over sjåførens handlinger siden hun ikke var i bilen.

En avgjørelse på om Shannon Colonna blir en del av søksmålet er ventet om drøye to uker.

Les også om appen som svarer på SMS-ene for deg når du er opptatt.

Bør personer som sender meldinger til sjåfører kunne holdes ansvarlig? Diskuter i kommentarfeltet!

(Kilde: Huffington Post)

Mer om
annonse