Til hovedinnhold

Microsofts plan skal gi mye bedre batteritid

Mange små endringer skal gi opp mot en uke mellom hver lading.

Telefonene våre kan gjøre stadig mer, men ulempen er at de blir fort slitne. Uansett hva du bruker telefonen din til i dag, kan det tenkes at du savner de gode gamle dagene, der det lett kunne gå en uke mellom hver gang laderen ble koblet til. Den tiden savner tydeligvis Microsoft også. De har nå trukket sløret såvidt av en plan som skal gi deg opp mot en ukes batteritid på en moderne smarttelefon.

De siste årene har vi sett et par spredte forsøk på å lage telefoner som kombinerer god batteritid, og kraftig funksjonalitet. Motorolas Razr Maxx var en slik, og selv om den har blitt gammel, kan vi se litt av den samme gode batteritiden i brettmobiler som Samsungs Galaxy Note, og Huaweis Ascend Mate. Felles for alle; digre batterier. I en størrelse som passer vanlige hender bedre, er det nok LGs G2 som har skilt seg tydeligst ut det siste året. Uansett har ingen av disse kunnet by på en uke mellom ladingene. For de fleste er det snakk om to-tre dager, med middels til tung bruk.

Les testen av LG G2 »

Mange små forbedringer

Microsofts plan involverer ikke bare ett stort batteri. Den handler om at mange små forbedringer skal trekke sammen. Batteriet er naturligvis en del av denne planen. Som mange andre typer elektronikk yter nemlig mobilbatteriene våre forskjellig avhengig av hvordan de brukes. En av Microsofts idéer går ut på å utstyre telefonen med mer enn ett batteri. Ett batteri som yter optimalt når det trekkes mye strøm, og ett batteri som er laget for sakte utlading under hvilkemodus.

Tanken minner veldig om den som ligger bak prosessorutviklerne i ARMs big.LITTLE-arkitektur, der man bruker tregere, men mer strømsnille, prosessorkjerner til hverdags, før arbeidslasten flyttes over på et sett lynraske og strømkrevende prosessorkjerner ved behov.

Opp mot 50 prosent bedre

Batterier foretrekker å tappes på en bestemt måte, for å være mest mulig effektive. Microsofts løsning skal sørge for at hvert av batteriene opererer optimalt, i stedet for å ha ett enkelt batteri som aldri jobber så effektivt som det kan.

Microsoft skal allerede ha prøvd ut løsningen, og selv i tidlige forsøk skal den ha gitt 20-50 prosent lenger batteritid enn med tradisjonelle batteriløsninger.

Lar Windows kverke strømslukerne

Programvaren er også en del av pakken. Microsofts Windows Phone er allerede et operativsystem som er kjent for å få mye ut av relativt svak maskinvare. Windows Phone har, som mobile operativsystem flest, allerede funksjoner som skal hjelpe deg med å strekke batteritiden litt. Nå kan det bli snakk om å gå grundigere til verks.

Microsoft spekulerer nemlig i å få Windows Phone til å identifisere apper og bakgrunnsprosesser som tygger batteri. Operativsystemet skal så enten stoppe prosessen helt, eller bremse den, før den rekker å spise opp betydelige deler av strømmen din. Dermed skal ikke batteriet være flatt etter at telefonen har hatt et kortvarig opphold i vesken eller lomma.

Foreløpig er det disse to områdene Microsoft først og fremst snakker om, men selskapets forskning på området har allerede resultert i en mer strømsnill tilkobling for brukere av Windows 8 og trådløse nettverk.

Les også: Batteri er det viktigste når folk velger mobiltelefon

Konkurrentene jobber med det samme

De konkurrerende mobilprodusentene har jobbet for å forlenge batteritiden en god stund allerede. Android har hatt en indikator som viser hva som spiser opp strømmen i flere år, og ulike former for batterisparing har vært tilgjengelig lenge. Som regel kan disse funksjonene forlenge levetiden på telefonen ganske godt, men vanligvis er det snakk om å forlenge brukstiden fra rundt ett døgn, til to døgn. Nyere telefoner kan strekke batteritiden enda lenger, men det oppnås ved å skru av omtrent alt som gjør telefonen smart i utgangspunktet, slik som Samsungs Ultra Power Saving Mode.

Slike løsninger kan berge deg når du har nesten flatt batteri noen timer før telefonen er ventet å kime. Til vanlig bruk er det likevel frustrerende å se at en telefon som vanligvis er lynrask og smart, går i omtrent samme tempo som en skilpadde.

Vi hører ofte om batterirevolusjoner

Det lille vi vet om Microsofts plan så langt, tyder på at de vil strekke batteritiden uten at det går ut over brukeropplevelsen. Vi liker planen, men samtidig hører vi om store fremskritt i batteriteknologi og strømsnill maskinvare daglig. Gjennom årene er det de færreste av disse nyhetene som har manifestert seg i konkrete produkter.

En av revolusjonene som faktisk har kommet på markedet er brenselsceller. De kan gi svært mye strøm i en liten pakke, men da må du altså dra på mer enn telefonen.

Les sniktitten på brenselscellen Nectar »

(Kilder: technologyreview.com via pocketnow.com)

Les også
Batteri er det viktigste når folk velger telefon
Les også
Disse innstillingene gir deg lavere mobilregning og bedre batteritid
Les også
Slik får du maks ut av batteriet på Android-mobilen
annonse