Til hovedinnhold

Samsungs VR-brille kommer med en haug advarsler

Brukere av Gear VR bør ta pauser hver halvtime, og dingsen bør ikke brukes av barn.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Advarsler på forbrukerelektronikk er ikke nytt, men det er ikke så veldig ofte de er så grundigesom dem Samsung legger ved VR-brillen sin, Gear VR. Gear VR er laget for å bruke Galaxy Note 4 som skjerm, og gikk akkurat på salg gjennom Samsungs egne nettsider.

Arstechnica.com melder at advarselen som følger med er heller utførlig, og består av rundt 1000 ord om hvordan produktet bør, og ikke bør, brukes, samt bivirkninger ved feil bruk.

Blant annet skal barn under 13 år ikke bruke produktet i det hele tatt, mens eldre ungdom bør bruke produktet under oppsyn av foreldre. Ved bruk skal brillen kun benyttes i en halvtime av gangen, før brukeren tar en pause på minst 10 til 15 minutter.

Smørbrødliste av mulige bivirkninger

Blant ubehagelighetene som kan oppstå ved for tung bruk av dingsen lister Samsung muskel- og leddsmerter, samt irritert hud.

Samsung mener også at brukerne bør ta av seg brillen dersom de opplever anfall, bevisstløshet, øyesmerter, rykninger og ufrivillige bevegelser, synsforstyrrelser, svimmelhet, problemer med balanse og koordinasjon, sterk svetting, økt spyttproduksjon, kvalmhet, ubehag i hode eller øyne, trøtthet eller symptomer som likner på reisesyke.

Samsung advarer også om at personer som opplever denne typen bivirkninger ved bruk av Gear VR bør la være å kjøre bil eller annet tungt maskineri til symptomene har gått over. Det kan ta sin tid, ifølge advarselen. Den sammenlikner nemlig disse bivirkningene med de du kan oppleve ombord på båter, der symptomene melder seg, og blir sterkere, flere timer etter at du befinner deg på fast grunn igjen.

Sjøsyke av VR-briller

Advarselen er neppe helt uten grunn. Da vi i Tek.no testet første generasjon av Gear VRs slektning, Oculus Rift, var det flere i redaksjonen som opplevde en slags sjøsyke som varte og rakk. Kanskje ikke helt unaturlig, når man trekker på seg en skjerm som sitter helt inntil øynene, og viser en virkelighet balanseorganet ikke har noen forutsetninger for å skjønne seg på.

Samsung finner det forresten også naturlig å advare mot en del ting du kanskje ikke ville gjort uansett. Du bør for eksempel unngå å sykle mens du har Gear VR på deg.

Da vi prøvekjørte Gear VR ved lanseringen opplevde vi hverken sjøsyke eller anfall av noe som helst slag. Du kan lese sniktitten på Samsungs VR-brille her »

(Kilde: arstechnica.com)

annonse