Tek.no

Nyhet

Knøttemaskinen Raspberry Pi selger i bøtter og spann

Millioner har sikret seg den spennende maskinen.

Jørgen Elton Nilsen
14 Okt 2014 20:00

Få hadde sett for seg hvor populær knøttemaskinen Raspberry Pi skulle bli. Da den ble lansert i 2012 var den i utgangspunktet bare ment som en kredittkort-stor enhet som skulle lære barn og unge mer om hvordan datamaskiner egentlig fungerer.

Utviklerne hadde håpet å i beste fall selge 10 000 enheter, men i dag – drøyt to år etter lanseringen – er det klart at det var et utrolig dårlig estimat. Selskapet bak den lille maskinen bekrefter nemlig at de nå har solgt hele 3,8 millioner enheter.

Utsolgt på minutter

Det finnes helt klart datamaskiner det selges mer enn 3,8 millioner enheter av på drøyt to år, men tatt i betraktning hva Raspberry Pi er ment for og kan brukes til er dette like fullt imponerende.

At den skulle bli en salgssuksess fikk vi imidlertid et hint om allerede da den ble lansert. De 10 000 første eksemplarene ble revet bort på bare noen minutter, og salgstrykket sørget samtidig for at de to nettbutikkene som skulle distribuere Pi gikk ned for telling. Selv om det bare var 10 000 enheter tilgjengelig, fikk de nemlig inn hele 100 000 forhåndsbestillinger.

For ett år siden kom meldingen om at selskapet totalt hadde solgt én million enheter, og bare en måned senere passerte de to millioner. Videre tok det altså elleve måneder for å nesten doble dette tallet.

Ny modell

Litt sprøtt er det også å tenke på at den endelige versjonen av Raspberry Pi først ble lansert i juni, da under navnet Model B+. Modellen selskapet lanserte i 2012 var på mange måter en betaversjon.

I likhet med sin far er Model B+ av den billige sorten, priset til 330 kroner her I Norge. Prosessoren er en liten rakker fra ARM som kjører på 700 MHz, paret opp med 512 MB minne, fire USB-porter, minnekortleser og 40 GPIO-pinner. Sistnevnte er kontaktene som lar deg koble på et vell av ekstrautstyr og hobbyprosjekter.

Lyst til å komme i gang med Raspberry Pi?
Få med deg vår introduksjonsguide » (Ekstra)

(Kilde: Raspberry Pi, via TechCruch)

Les også
Nå får Raspberry Pi en egen berøringsskjerm
annonse

Les også