Til hovedinnhold

Slik skal de redde verden hvis en asteroide er på vei

Null problem, bare spreng den i fillebiter!

Shutterstock

At jordkloden på et eller annet tidspunkt kommer til å gå under, virker høyst sannsynlig. Nøyaktig når og hvordan er en annen sak, men nå slipper vi hvertfall å bekymre oss for asteroider, skriver The Next Web.

De kan melde om at en gjeng forskere ved Iowa State University Asteroid Deflection Research Center har utviklet en metode å stoppe disse enorme steinblokkene på. Kort fortalt vil de sprenge en eventuell asteroide i fillebiter ved hjelp av to, små atombomber. Løsningen har fått navnet Emergency Asteroid Defence Project (EADP), og skal i første omgang folkefinansieres via nettsiden Indiegogo.

Armageddon-tendenser?

Slik ser HAIV ut. Den øverste delen er den første atombomben. Foto: EADP

Idéen høres unektelig ut som plottet fra 1998-filmen «Armageddon», men i virkelighetens verden vil man selvfølgelig ikke sende mennesker til et så farlig sted. Forskernes idé er å sende opp en stor bærerakett, som skal slippe løs en mindre kapsel kalt HAIV (Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle).

Oversikt over hvor jorden har blitt truffet av mindre og større asteroider og meteoritter de siste 4 300 årene. Foto: EADP

Denne lokaliserer asteroiden, og slipper løs en liten atombombe når den nærmer seg steinblokka.

Atombomben sprenger et krater i asteroiden, og sørger samtidig for tilgang til en større overflate. Deretter kjører HAIV inn i asteroiden, og sprenger en atombombe til, som skal tilintetgjøre himmellegemet totalt.

Kan være en reell trussel

Slik så det ut i skogen etter nedslaget i Tunguska i 1908. Foto: Wikimedia Commons

Prosjektet høres kanskje ut som reinspikket galskap, men faktum er at dette er en reell trussel. I 1908 traff en asteroide et område nær Tunguska omtrent midt i Sibir. Eksplosjonen fra sammenstøtet var 1 000 ganger sterkere enn atombomben som ble sluppet i Hiroshima, og slo over ende ca. 80 millioner trær i en omkrets på 2 150 kvadratkilometer.

Så sent som i 2013, traff også en meteor den russiske byen Tsjeljabinsk, og skadet nærmere 1 000 mennesker. Sånn sett er det kanskje greit å ha en nødløsning klar dersom en asteroide nærmer seg.

Er du bekymret for at verden skal gå under?
Her er de 12 mest sannsynlige måtene det kan skje på! »

(Kilde: The Next Web)

annonse