Til hovedinnhold

Alternativ RAW-fremkaller

Scarab Labs slipper gratisprogram for Windows

Knipser du bilder i JPG, og ønsker å prøve ut fordelene med rå-format uten noe sterkt ønske om å kjøpe verken Lightroom eller Photoshop? Eller er du kanskje lei av det medfølgende programmet som kom med kamera? Uansett om du er nyskgjerrig eller ikke, så er nemlig en helt ny, svært rask og enkel fremkaller for råfiler, som attpåtil er gratis ankommet Internettet. Dagen er kommet for å prøve ut Scarab Darkroom, som dessverre kun fås til Windows enn så lenge.

Programmet kan lastes ned her: Scarab Darkroom v1.01

Selskapet bak programmet, Scarab Labs, slapp konverteringsprogrammet 18. mai og det med innebygget støtte for over 100 forskjellige kameraer, og blant dem, helt nye Canon EOS 5D Mark III. Hele lista finner du her. Programmet er i versjon 1.01 og har med andre ord nettopp kommet ut av beta. Om en stund slippes en utvidet versjon til både Windows og Mac med mange flere knapper og spaker å dra i, men denne kommer til å koste noen kroner.

Les også: RAW eller JPEG hva er best?

Kornél Lehocz, som er hjernen bak programmet, hevder i en pressemelding at betaen allerede har blitt lastet ned over 50 000 ganger, og at det er spesielt populært hos kamera-eiere fra Olympus og Sony. Kravene for å kjøre programmet er ikke så altfor gærne, 2 GB RAM, et grafikkort som støtter OpenGL 1.2 og enten Windows XP, Vista eller 7’ern er det som må til.

Kort uhøytidlig test

Oversiktelig, men kanskje litt få muligheter?

Skal vi anbefale dere lesere å prøve ut noe - så bør vi jo ha gjort det selv først. Vi lastet derfor ned programmet, installerte det (ca. 40 MB). Det starter på et halvt sekund, og er helt klart til bruk. Du kan, om du vil, ha flere vinduer åpne samtidig. Grensesnittet ser og føles veldig enkelt ut, men det funker da. Til høyre på skjermen har du det vanlige forgrenede systemet av mapper på maskinen din, og når du klikker på en mappe så kommer alle råfilene opp som miniatyrbilder på rekke og rad nede på skjermen, akkurat som i Lightroom. Når man blar fram og tilbake mellom filene, for eksempel med piltastene, går det litt staccato, men halvsekundet etter at et bildet er lastet inn så er visning i 100% crop tilgjengelig - øyeblikkelig. Utrolig responsivt, rett og slett.

Når det kommer til muligheter for å leke med bildet, gir programmet deg mange av de vanligste valgene du kanskje gjenkjenner fra andre konverteringsprogram, kategorisert under henholdsvis ”Exposure”, ”Colors”, ”Sharpness” og ”Tone Curve”. Her har programmet et stort forbedringspotensiale, iallfall under ”Sharpness” og ”Tone Curve” da du her kun har én spak for oppskarping og ingen mulighet for å endre tonekurven manuelt. Det jeg savnet mest under utprøvning av filer fra både Canon EOS 7D og Nikon D3s var mulighetene for kontrollert støyfjerning og oppskarping som i bunn og grunn er helt fraværende. Så min anbefaling for bruk av programmet vil være å bruke bilder tatt ved lav ISO, eller eventuelt bruke det i kombinasjon med NoiseNinja eller lignende. Bildene kan forøvrig lagres i enten TIFF eller JPG, og en hurtigknapp gjør dette med kun ett klikk og kan settes opp etter ønske.

Kilde: Scarab Labs

annonse