Til hovedinnhold

EU vil gjøre det til en rettighet å kunne reparere mobiler og PC-er

Elektronikkprodusentene kan måtte gjøre drastiske endringer.

Det kan bli vanskelig for Apple å utstyre produktene sine med slike advarsler om EU får det som de vil, nemlig at det å kunne reparere et produkt er en rettighet du har.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Tiden hvor mobiltelefoner og PC-er i praksis er umulige å reparere selv kan være over.

Onsdag vedtok EU-kommisjonen en såkalt «Circular Economy Action Plan» som blant annet vil kreve at elektronikkprodusenter lager produkter som er enkle å reparere, enkle å resirkulere og i hovedsak bruker resirkulerte materialer.

Målet er at kundene skal ha en såkalt «right to repair», altså en rettighet til at produktene man kjøper skal kunne repareres.

En lekkasje gjorde for øvrig at deler av forslaget ble kjent allerede for noen uker siden.

Batterier som kan byttes

Loven som handlingsplanen legger opp til vil høyst sannsynlig bety at mange produsenter av mobiltelefoner, nettbrett og bærbare PC-er må designe om produktene sine med deler som er enklere å bytte eller reparere - for eksempel batterier som enkelt kan skiftes selv eller løse prosessorer som kan oppgraderes etter en tid.

– Selv om 80 prosent av et produkts miljøpåvirkning bestemmes i designfasen, gir ikke det lineære mønsteret «ta-lag-bruk-kast» produsentene nok insentiver til å lage produktene sine mer sirkulære. Mange produkter går i stykker for fort, de kan ikke enkelt brukes igjen, repareres eller resirkuleres, og mange er laget for engangsbruk, skriver EU-kommisjonen i planen.

De fremhever samtidig at EUs «single market» gir en kritisk masse som gjør at EU kan stille krav til bærekraft og å påvirke produktdesign verden over.

Mobiler som i praksis er limt sammen vil også bli problematisk med de nye EU-reglene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Færre engangsprodukter

Planen legger også opp til at forbrukere i større grad skal ha tilgang til pålitelig informasjon om holdbarheten og reparasjonsmulighetene til produkter.

Engangsprodukter vil begrenses og det å ødelegge varer som ikke er solgt skal forbys, ifølge EU-kommisjonen, som også vurderer å lage et system hvor man skal kunne selge tilbake gamle mobiltelefoner, nettbrett og ladere når man slutter å bruke dem.

Det bør i alle fall bli enklere å bytte batteri selv fremover.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Planen inngår i den såkalte European Green Deal, men eventuell lovgiving må enes om av EUs medlemsstater og EU-parlamentet før de kan endelig felles ned.

Forslagene er på mange måter en forlengelse av det nylige varslede kravet om at mobiler må få én felles ladestandard, og EU-kommisjonen kan nok vente seg kraftig motstand fra elektronikkprodusentene. Apple sa jo om en felles ladestandard at det ville «hindre innovasjon», men EU har i det minste planlagt en liten gulrot:

– Reglene tar også sikte på å belønne produsenter av produkter basert på deres bærekraftsytelse og å koble høy ytelse med insentiver, heter det i en artikkel på EU-kommisjonens nettside.

De tar sikte på at right to repair-lovgivningen skal tre i kraft i løpet av 2021.

annonse