Til hovedinnhold

Hyundai lanserer ny «moms-vennlig» Ioniq 5

Hyundai slipper en ny og enklere utstyrt Ioniq 5, og bryter med det sin tidligere praksis med kun å tilby topputstyrte biler i Norge. Her Premium-modellen - den nye Advanced-modellen har hjulbuer i plast.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hyundai lanserer i dag en ny utstyrsversjon for populære Ioniq 5 i Norge - Ioniq 5 Advanced.

Den nye modellen - kalt Advanced - kommer med noe mindre utstyr enn dagens Ioniq 5 Premium, og en «rabatt» på 45.000 kroner. Startprisen er nemlig satt til 469.000 kroner - riktignok pluss frakt og levering på 12.900 kroner) - men fortsatt under momsgrensa på 500.000 kroner.

Begge de viktigste 2023-nyhetene for Ioniq 5 er på plass i Ioniq 5 Advanced: Det nye og større batteriet på 77,4 kilowattimer og de såkalte smarte frekvensdemperne som justerer fjæringsresponsen for hvert hjul basert på vibrasjoner i underlaget.

507 kilometer WLTP

Som tidligere kan du velge mellom bak- og firehjulstrekk, med 507 kilometer rekkevidde for førstnevnte og 481 for sistnevnte.

Det er noe mindre enn enkelte av konkurrentene: En Tesla Model Y Long Range har eksempelvis 565 km WLTP-rekkevidde med firehjulstrekk (og 19-tommers felger), mens Volkswagen ID.4 har 502-505 kilometer i firehjulsdrevet versjon.

Hva går du glipp av, da? Først og fremst vil nok en del savne skinnsetene fra Ioniq 5 Premium. Advanced-versjonen kommer nemlig bare med stoffseter, og du får heller ikke «relax»-funksjonen som Ioniq 5 har vært kjent for.

Setene er heller ikke ventilerte, kun oppvarmede, og baksetene er ikke elektrisk justerbare. Lyktene er også noe enklere, du får ikke Bose-anlegg og ikke headup-display, for å nevne noe. Den flyttbare midtkonsollen er også forbeholdt Premium-nivået - og totalt sett fremstår «kuttene» ganske betydelige sett opp mot besparelsen.

Du får imidlertid fortsatt Hyundais «Highway Driving Assist II», med filholder og adaptiv cruisekontroll, du får laminerte vinduer og tilhørende lavt støynivå, varmepumpe og elektrisk bakluke.

Har slitt i 2023

Overfor Bilnytt er Hyundai Norge-sjef Thomas Rosvold ganske tydelig på at markedet har vært vanskelig i år.

– Dessverre er det lite sannsynlig at vi når målet knyttet til fortsatt salgsvekst slik markedet har utviklet seg, sier Rosvold.

Han peker på prisstigning, høyere rentenivå og økte bilavgifter som grunnlag for at etterspørselen etter nye biler har dempet seg, og sier målet må være å klare en markedsandel på linje med fjoråret.

I 2022 hadde Hyundai 5,2 prosent markedsandel i Norge, med 9044 biler solgt. Til og med 23. april i år var tilsvarende tall knappe 3,2 prosent. Tesla leder foreløpig med drøyt 30 prosent markedsandel, mye takket være den nye leveringsrekorden for Model Y i mars.

annonse