Tek.no

Nyhet

Varm MacBook? Kanskje lader du den feil

MacBook-maskiner med USB-C ser ut til å håndtere tilkobling på høyre og venstre side ulikt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
28 Apr 2020 08:31

MacBook-maskiner med flere USB-C-porter kan som kjent lade fra hvilken som helst port. Men er det akkurat det samme hvilken du bruker? Kanskje ikke, skal vi tro en bruker på forumet StackExchange.

Trådstarteren i forumtråden påpeker at han iblant merker at MacBooken hans iblant blir sirupstreig, og grunnen ser ut til å være en prosess kalt «kernel_task» som tilsynelatende tar opp all prosessorkapasiteten.

«Maskinen er i praksis ubrukelig i denne tilstanden», skriver han.

Ikke det samme hvilken side du bruker

Svaret fra forumbrukeren bmike er kanskje egnet til å overraske noen. Han har nemlig logget temperaturer og prosessorbruk på sin 15–tommers MacBook Pro fra 2017 og sammenliknet det med hvilke enheter han har tilkoblet og på hvilken side.

Å koble til tilbehør og lader fører til temperaturøkning på en MacBook. Men hvilke porter du velger kan ha en innvirkning på eventuelle konsekvenser.
Bmike/StackEchange

Enhetene det er snakk om er en først en USB-C-hub med mus, tastatur og lader tilkoblet og deretter en USB-C-til-HDMI-adapter. Med begge tilkoblet på venstre side og maskinen i ladende tilstand (altså ikke fullt batteri) går temperaturene i den såkalte «Thunderbolt Left Proximity»-sensoren drastisk opp og det tar bare tre-fire minutter før den fæle kernel_task-prosessen slår inn og CPU-bruken spretter i været. Dette kaller bmike «tilstand A».

Tilstand B er når han flytter ladekabelen over på høyre side. Dette senker temperaturene på venstre side og kernel_task-prosessen forsvinner i løpet av bare 15 sekunder. Den kommer imidlertid kjapt tilbake når han flytter ladekabelen tilbake til venstre side igjen.

Konklusjonen: Spre dem ut

Bare det å ha noe tilkoblet USB-C-portene gjør at temperaturene stiger, påpeker forumbrukeren. Men MacOS virker å ignorere høye temperaturer på høyre side - å plugge i alt på høyre side øker temperaturene minst like mye som å plugge dem i på venstre side, men viftene aktiveres ikke.

kernel_task-prosessen dukker heller ikke opp, men MacBooken blir likevel sirupstreig av at prosessorhastigheten settes ned fordi maskinen blir så varm, bemerker han. I praksis er egentlig dette to sider av samme sak: kernel_task er egentlig en prosess som «blokkerer» for en del av kapasiteten i prosessoren og dermed senker både strømforbruket og varmeutviklingen.

En rekke andre forumbrukere melder om liknende problemer, og flere sier de har opplevd bedring spesielt ved å flytte laderen fra venstre til høyre side.

Med andre ord: Opplever du at MacBook-maskinen din er treig, kan det være at du bør se på hva du har koblet til av tilbehør og spesielt hvilken side du plugger i laderen på.

Å ha alt tilkoblet på samme side av maskinen kan bidra til å gi maskinen unødvendig termisk stress, noe som kan senke ytelsen betraktelig.

Les også
Apple MacBook Air (Tidlig 2020): Nye MacBook Air er kraftigere, bedre og billigere
annonse

Les også