Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Varm MacBook? Kanskje lader du den feil

MacBook-maskiner med USB-C ser ut til å håndtere tilkobling på høyre og venstre side ulikt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

MacBook-maskiner med flere USB-C-porter kan som kjent lade fra hvilken som helst port. Men er det akkurat det samme hvilken du bruker? Kanskje ikke, skal vi tro en bruker på forumet StackExchange.

Trådstarteren i forumtråden påpeker at han iblant merker at MacBooken hans iblant blir sirupstreig, og grunnen ser ut til å være en prosess kalt «kernel_task» som tilsynelatende tar opp all prosessorkapasiteten.

«Maskinen er i praksis ubrukelig i denne tilstanden», skriver han.

Ikke det samme hvilken side du bruker

Svaret fra forumbrukeren bmike er kanskje egnet til å overraske noen. Han har nemlig logget temperaturer og prosessorbruk på sin 15–tommers MacBook Pro fra 2017 og sammenliknet det med hvilke enheter han har tilkoblet og på hvilken side.

Å koble til tilbehør og lader fører til temperaturøkning på en MacBook. Men hvilke porter du velger kan ha en innvirkning på eventuelle konsekvenser.
Bmike/StackEchange

Enhetene det er snakk om er en først en USB-C-hub med mus, tastatur og lader tilkoblet og deretter en USB-C-til-HDMI-adapter. Med begge tilkoblet på venstre side og maskinen i ladende tilstand (altså ikke fullt batteri) går temperaturene i den såkalte «Thunderbolt Left Proximity»-sensoren drastisk opp og det tar bare tre-fire minutter før den fæle kernel_task-prosessen slår inn og CPU-bruken spretter i været. Dette kaller bmike «tilstand A».

Tilstand B er når han flytter ladekabelen over på høyre side. Dette senker temperaturene på venstre side og kernel_task-prosessen forsvinner i løpet av bare 15 sekunder. Den kommer imidlertid kjapt tilbake når han flytter ladekabelen tilbake til venstre side igjen.

Apple MacBook Pro 16" (2019)
Apple MacBook Pro 16" (2019)

Konklusjonen: Spre dem ut

Bare det å ha noe tilkoblet USB-C-portene gjør at temperaturene stiger, påpeker forumbrukeren. Men MacOS virker å ignorere høye temperaturer på høyre side - å plugge i alt på høyre side øker temperaturene minst like mye som å plugge dem i på venstre side, men viftene aktiveres ikke.

kernel_task-prosessen dukker heller ikke opp, men MacBooken blir likevel sirupstreig av at prosessorhastigheten settes ned fordi maskinen blir så varm, bemerker han. I praksis er egentlig dette to sider av samme sak: kernel_task er egentlig en prosess som «blokkerer» for en del av kapasiteten i prosessoren og dermed senker både strømforbruket og varmeutviklingen.

En rekke andre forumbrukere melder om liknende problemer, og flere sier de har opplevd bedring spesielt ved å flytte laderen fra venstre til høyre side.

Med andre ord: Opplever du at MacBook-maskinen din er treig, kan det være at du bør se på hva du har koblet til av tilbehør og spesielt hvilken side du plugger i laderen på.

Å ha alt tilkoblet på samme side av maskinen kan bidra til å gi maskinen unødvendig termisk stress, noe som kan senke ytelsen betraktelig.

annonse