Til hovedinnhold

Koster rekordmye å lage for Apple

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apples toppmodell i iPhone-serien, Xs Max, ble sluppet med rekordhøye priser for en knapp uke siden.

Her i Norge må du ut med mellom 12 700 og 16 800 kroner for telefonen, men nå har nettstedet Tech Insights plukket den fra hverandre for å analysere hva den koster å lage. Konklusjonen deres er at Apple bruker omtrent 453 dollar på å skru sammen telefonen, noe som skal gjøre den til den dyreste telefonen Apple har produsert.

Ifølge nettstedet koster det nemlig Apple omtrent 50 dollar mer å lage en iPhone Xs Max enn den tidligere toppmodellen iPhone X. Dette skyldes i stor grad at telefonen har større skjerm og batteri enn forgjengeren.

Tjener rått på telefonen

I USA koster en iPhone Xs Max med 256 GB lagringsplass 1250 dollar. Om anslagene til Tech Insights er riktige betyr det at Apple har en teoretisk margin på småpene 175 prosent per solgte telefon.

Men, vi skal selvsagt huske på at Apple bruker store summer på utvikling og design, i tillegg til at markedsføring, garantisaker og lignende koster penger som ikke er tatt hensyn til i regnestykket. Den reelle fortjenesten er dermed en god del lavere.

Med til historien hører det også at Apple-sjef Tim Cook tidigere har uttalt at han foreløpig har til gode å se en kostnadsanalyse av produktene deres som «er i nærheten av å være korrekt».

Skjerm og prosessor koster flesk

De to desidert dyreste enkeltkomponentene er skjermen og den nye A12-prosessoren. OLED-panelet er Apple tvunget til å handle fra Samsung, som med sin iPhone-utfordrer Galaxy S9 på markedet nok ikke har solgt disse på billigsalg til konkurrenten.

Tech Insights mener skjermen koster Apple omtrent 90 dollar, hvor Samsung-panelet utgjør mesteparten av kostnaden.

Tech Insights har anslått hva de ulike komponentene i nye iPhone Xs Max koster.
Tech Insights

At prosessoren er anslått å koste 72 dollar kommer heller ikke som noen overraskelse, da A12-brikken tross alt er verdens første 7nm-prosessor og verden foreløpig raskeste.

Flere andre komponenter i iPhone Xs Max er også av det dyrere slaget. Lagringsbrikken på 256 GB skal koste omtrent 64 dollar. Det er litt overraskende at ikke de tre kameraene til sammen koster Apple mer enn omtrent 44 dollar, men en mulig forklaring er at disse ikke er nevneverdig oppgraderte de siste to generasjonene.

At iPhone skilter med høy byggekvalitet kommer også frem av analysen. Tech Insights anslår nemlig at selve iPhone-kroppen av metall og glass koster 55 dollar i materialkostnader.

Slik ser iPhone Xs ut inni »

(Kilde: Mac Rumors)

annonse