Til hovedinnhold

Smittestopp sluker strømmen på mobiler

Topper batteribruken hos flere Android-brukere.

Niklas Plikk, Tek.no

Torsdag ettermiddag ble FHIs Smittestopp-app lansert, og hundretusener av nordmenn har allerede lastet den ned.

Nå rapporterer mange at appen ser ut til å sluke strøm, spesielt på Android-mobiler. Hos noen har Smittestopp-appen stått for nesten 40 prosent av mobilens strømforbruk det siste døgnet.

Batteribruken på en Huawei P20 Pro viser at Smittestopp står for nesten 40 prosent av strømforbruket på mobilen.
Varog Kervarec

På Tek-redaksjonens iOS-mobil med appen installert, har den stått for 11 prosent av batteriforbruket siden torsdag kveld.

Digi-journalist Harald Brombach viser på et skjermbilde at Smittestopp har stått for over 28 prosent av strømforbruker på hans mobil, og skriver samtidig at det kan se ut til at «appen trekker mye mer strøm enn andre apper som kjøres i bakgrunnen, også apper som har kontinuerlig tilgang til posisjonen eller andre sensorer.»

– Strømforbruk på linje med en middels stor elbil

Skjermbilde fra Google Play Store

Andre brukere ser ut til å ha merket seg samme problem. På Google Play Store kommenterer mange av brukerne på strømforbruket:

«Appen bruker veldig mye strøm siden posisjoneringsfunksjonene på telefonen er aktive kontinuerlig.»

«Problemfri installasjon og registrering. Men, med et strømforbruk på linje med en middels stor elbil er jeg redd denne appen forsvinner fra svært mange telefoner ganske raskt.»

«Bruker fryktelig mye strøm da GPS henter ut data konstant.»

Apple-enheter bruker bare Bluetooth når appen er åpen

Som vi skrev i vår gjennomgang av Smittestopp-appen gjør ikke appen særlig mye ut av seg på overflaten. Når du har registrert deg vil du bare se tre forskjellige skjermbilder, og appen har veldig lite ekstra funksjonalitet. Likevel trekker den altså tilsynelatende store mengder strøm fra mobilen.

Dette skyldes naturligvis at den benytter seg av både mobilens GPS- og Bluetooth-radioer, hvor spesielt førstnevnte er et kjent batterisluk. Android-brukere ser ut til å være rammet hardere enn iOS-brukere. Skjermbilder vi har sett fra iOS-enheter viser mellom 4 og 12 prosent batteriforbruk, mens Android-brukere har opptil 40 prosent.

Forklaringen på dette er nok at Apple har en sperre som gjør at apper ikke kan bruke Bluetooth med mindre appen er åpen og aktivert. Dermed vil appen store deler av tiden ikke kunne bruke Bluetooth-radioen på mobilen din, som naturligvis sparer mobilen din for mye strømforbruk. Det gjør imidlertid også at appen kun fungerer 100 prosent når appen er åpen på en iOS-enhet.

Les mer om dette her:

annonse