Tek.no

Nyhet

Har du denne dekoderen?

23. april vil du miste en rekke funksjoner.

30 Mar 2020 13:11

Telenor vil rulle ut en stor oppdatering den 23. april som skal gi mange kunder en bedre TV-hverdag. Men samtidig som at mange får helt nye funksjoner, vil de med eldre dekodere rett og slett miste flere av funksjonene de bruker i dag.

Har du en ADB AHD PVR 5720-dekoder vil du miste flere funksjoner, i stedet for å få nye. Grunnen er at den ikke er kraftig nok til å takle den nye oppdateringen.

– En slik oppgradering krever mer ytelse fra dekoderne. De eldre dekoderne har dessverre ikke ytelse til å drive alt dette. Disse ble tatt ut av salg i 2013, og det har skjedd en god del på ytelsesfronten siden den gangen, forklarer Magnus Line, informasjonssjef i Telenor Norge, til Tek.no.

Det var på slutten av 2018 at Canal Digital Kabel ble til bare Telenor, så selv om det står Canal Digital på dekoderen er det i praksis en telenor-dekoder. Canal Digital eksisterer imidlertid fortsatt som en separat aktør med satelitt-TV.

Magnus Line i Telenor
Martin Fjellanger, Telenor

Vil fortsatt fungere til vanlig TV

Den kommende oppdateringen vil gjøre at PVR5720 mister funksjoner som filmleie, arkivet og start forfra. Med andre ord vil du måtte ta opp programmer du før kunne få inn i arkivet og lete frem.

Og oppdateringen vil skje automatisk, så det er ingen mulighet for å beholde dagens programvareversjon.

Selv om en rekke kjærkomne funksjoner blir borte, vil likevel dekoderen fungere til det aller mest nødvendige.

– De eldre dekoderne vil fortsatt fungere for live-tv, opptaksfunksjonalitet, pause programmer, programguide, favorittlister og radio, men mister start forfra, filmleie og arkivene. Ut fra vår kundeinnsikt ser vi også at de aller fleste som bruker eldre dekoder primært ser live-tv, som altså fortsatt vil fungere, Line.

Caroline Skardrud i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet

Ingen krav på kompensasjon

Dekoderen din vil altså motta oppdateringen automatisk, og det blir surt for mange å miste flere av disse funksjonene. Likevel har du neppe grunnlag for å håpe på noe kompensasjon.

– Når dekoderen er over fem år, kan dessverre ikke kjøper klage til selger med loven i hånd. Rettslig sett er det derfor ikke grunnlag for kompensasjon, poengterer Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet til Tek.

– Den raske teknologiske utviklingen gjør at vi stadig må bytte ut ellers brukbare gjenstander. Det gir produsenter mulighet til å styre hvordan forbrukeren benytter tingene de kjøper. Det fører til en utvikling fra tradisjonell eiendomsrett til lisensbasert bruksrett som har stor betydning for forbrukerne. Det er uheldig at oppdateringer begrenser i utgangspunktet fullgode produkter. Vi forstår at forbrukerne syns dette er kjedelig, og vi vil vi oppfordre Telenor til å tilby oppgradering av dekoderne dersom det er mulig, avslutter Skarderud.

Nye T-We Boks II
Telenor

Ny dekoder kan kun leies

Sitter du nå og vurderer å bytte ut din gamle dekoder for å beholde muligheten for blant annet arkiv og filmleie, er eneste mulighet å leie ny dekoder. Før kunne du kjøpe en til odel og eie, mens det ikke lenger er mulig.

– Ja, de nyeste dekoderne kan kun leies. Månedsprisen er fra 99 kr per måned, forklarer Line.

Line poengterer samtidig at dersom du leier en ny dekoder vil det bety:

  • Ny, bedre og enklere oversikt over innhold
  • En ny og tidsriktig T-We-portal som anbefaler innhold basert på det du har sett tidligere og som gjør det enklere å finne det du liker best
  • Egne brukerprofiler som lærer deg å kjenne
  • Ett søk på tvers av programmer, arkiver og filmleie
  • Samme brukergrensesnitt på tvers av dekoder, apper og webløsning
  • Finner du ikke det du leter etter, kan du enkelt bruke talesøk på fjernkontrollen (3770)
  • Den nye T-We boksen er 4K-klar og har oppladbar fjernkontroll
  • Tilgang til apper som Netflix, NRK TV, NRK Super, YouTube
  • Alt av underholdning samlet ett sted

En fordel ved å leie dekoderen vil være at du enkelt kan levere denne tilbake til fordel for en ny, dersom det kommer ny teknologi.

Men, ender du opp med å leie den over en like lang periode som tiden du har hatt en ADB 5720, vil den koste betydelig mer enn hva du betale for den gamle. Den nye dekoderen koster altså fra ca. 1200 kroner i året å leie, men den eldre 5720-modellen kostet rundt 3500 kroner å kjøpe. Etter tre år leie vil altså den nye dekoderen ha kostet deg mer enn hvis du hadde kjøpt den selv til samme pris som den forrige modellen.

annonse

Les også