Tek.no

Nyhet

Når du lyser på dette bildet skjer det noe helt spesielt

Ny type papir gir 3D-effekt på trykte bilder.

Skjermdump, YouTube
Rolf Magnus W Sæther
25 Juni 2012 18:00

Å se bilder i 3D krever vanligvis en skjerm og et par medfølgende briller. Men nå kommer en ny type papir, som kan gi en 3D-lignende effekt på trykte bilder.

Objektene på bildene som trykkes på det nyutviklede papiret vil kaste ekte skygger når de utsettes for lys fra omgivelsene.

Reagerer på lys fra omgivelsene

Oppfinnelsen ser ut som vanlig papir, men er egentlig dekket av mikroskopiske fjell og daler. Forskerne fant ut at ved å bruke såkalt "specular micro-geometry", kunne de kontrollere hvordan lys blir reflektert fra forskjellige vinkler. Resultatet er at motivet på det trykte bildet reflekterer lyset på samme måte som i virkeligheten. I alle fall vil øynene våre oppfatte det slik. Du kan se eksempler i videoen i bunnen av saken.

Det potensielt banebrytende prosjektet er et samarbeid mellom HP, 3M og UC Santa Cruz.

Redningen for papiravisen?

Teknologien er fremdeles ikke fullkommen. Bildene ser ganske pikselerte ut og er i svart-hvitt. Men forskerne har klokkertro på at kvaliteten vil bli mye bedre i nær framtid.

Papiravisene er blitt spådd en langsom død på grunn av konkurranse fra nettavisene. Dersom kvaliteten på "3D-bildene" når fotokvalitet, kan det gi leserne en grunn til å fortsatt kjøpe aviser som er trykket på døde trær.

Les også: Denne skjermen kan bøyes som papir

Du kan lese mer om prosjektet i rapporten fra forskergruppen. I denne videoen kan du se det reflekterende papiret:

Kilde: Gizmodo

Les også
Kan vise to 3D-videoer samtidig
Les også
3D lokker ikke folk til å kjøpe TV-er
Les også
Med denne kan alle mobiler ta 3D-bilder
Les også
Er dette fremtidens dataskjerm?
annonse

Les også

Loading