Til hovedinnhold

Piratkopiering er ikke lenger størst

Utgjør en stadig mindre del av Internett-trafikken.

iStock Photo

Klikkefilm, nettfilm, VOD eller videostrømming, kall det hva du vil. Teknologien har kommet for å bli, noe inntoget til både HBO og Netflix på det norske markedet illustrerer.

Nå vil vi se det vi vil, når vi vil og hvor vi vil. Film og musikk skal være like lett tilgjengelig på smarttelefonen som på TV-en, og på nettbrettet som på PC-en.

Den danske TV- og bredbåndsleverandøren YouSee har nå gjennomført en undersøkelse som viser at strømming nå er den desidert største trafikkilden på Internett i Skandinavia. Dette gjelder både video og musikk.

Følger amerikansk utvikling

Denne grafen fra YouSee viser utviklingen.Foto: YouSee / FlatpanelsDK

I undersøkelsen har YouSee samlet inn informasjon fra sine 400 000 kunder. Samlet strømmetrafikk ligger nå på 38 prosent. På kort tid har fildeling falt fra 50 til 30 prosent.

– Utviklingen skjer nøyaktig ett år etter USA, hvor strømming overtok for fildeling som dominerende trafikktype i fjor, sier utviklingsdirektør i YouSee, Anders Blauenfeldt, ifølge FlatpanelsDK.

Blauenfeldt forventer at strømmingandelen vil vokse ytterligere i takt med at flere og flere dropper DVD-en og begynner å leie filmer og TV-serier på nett.

Danskene satser stort

YouSee, som foreløpig ikke finnes i Norge, satser på sine egne nettjenester. De satser også på en egen struktur for nettforbindelser, som skal gi kundene langt raskere nedlastingshastighet enn opplasting.

– Desto større andel strømming utgjør, desto skjevere blir bredbåndstrafikken. Skillet mellom opp- og nedlasting vokser, også hos hver enkelt kunde. Vi har rett og slett mer behov for nedlasting enn opplasting. Det er faktisk stikk motsatt av hva mange har forventet tidligere, forklarer Blauenfeldt.

YouSee er på vei med en egen strømmetjeneste ved navn YouBio. Danskene er nå i gang med et stort byggeprosjekt som skal øke Internett-kapasiteten i forbindelse med denne tjenesten.

(Kilde: FlatpanelsDK)

annonse