Tek.no

Nyhet

Oslo får verdens raskeste mobilnett på T-banen

Mobiloperatørene installerer 4G i T-banetunnelene.

iStockphoto / 14120475
11 Apr 2013 06:00

Mange som tar T-banen i Oslo til og fra jobb opplever at dekningen til tider kan være svært dårlig, og at det går tregt. Mens det er 3G-dekning på utsiden av tunnelene, er det kun 2G i tunnellene. Nå går de reisende lysere tider i møte.

Kollektivtransportproduksjon (KTP) og Telenor har nemlig inngått en avtale som skal sikre de reisende både 3G- og 4G-dekning inne i tunnelene. Med den nye satsningen vil Oslos T-bane få en dekning og en hastighet som ingen andre T-baner i verden har maken til, skal vi tro KTP og Telenor.

Men selv om det er Telenor som står for infrastrukturen som er nødvendig for å få dette til, er utbyggingen og investeringene et felles prosjekt mellom Telenor, NetCom og Tele2. Det betyr at du vil få den samme dekningen i tunnellene, uavhengig av hvilken operatør du benytter.

mobilnett - 4g - surfing - laptop - mobilt bredband -iStock_000014120475Medium.Foto: iStockphoto / 14120475

Se film på T-banen

Utbyggingen innebærer at Telenor skal montere og drifte en ny såkalt strålecoaxkabel i T-banetunnellene.

– Vi er svært tilfreds med å kunne legge til rette for å få det råeste mobilnettet i T-baneverdenen sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. Det er komplisert og tidkrevende å montere 46 000 meter strålecoaxcabel i T-banetunellen mens KTP kan opprettholde det gode trafikktilbudet nesten hele døgnet.

Konsernsjef Cato Hellesjø i KTP sier i en pressemelding at de har jobbet en stund med saken.

– Vi ser frem til at de over 250 000 daglige reisende med T-banen vil få et betydelig forbedret mobilnett tilgjengelig for telefoni, surfing, film og andre ting, sier Hellesjø.

Ifølge Aftenposten vil det koste 25-30 millioner kroner å bygge nettet, i tillegg til at Telenor må betale en årlig leie til KTP.

Utbyggingen starter nå, og er beregnet ferdig i løpet av 2014.

Les også: Full stans for mobilt internett på tog

annonse

Les også