Fem ting Android-telefoner gjør bedre enn iPhone
For deg som vil få mest mulig ut av telefonen din.
Det kan være lett å få en følelse av at apper fortsatt kommer tidligere til iPhone-brukere enn til eiere av Android-telefoner. Det stemmer i og for seg, men det er en hel del ting du kan gjøre med en Android-telefon som du ikke kan gjøre med Apples modeller.
Nettstedet bgr.com har gått gjennom noen av de viktigste nytteapplikasjonene som fins på Android-plattformen. Applikasjoner som iOS-brukere må se langt etter – rett og slett på grunn av begrensninger i hva Apple tillater utviklere å gjøre med operativsystemet.
Les om hvorfor markedsplassen Skylib valgte Android først
De viktigste appene dine på låseskjermen
Appen Cover Lock Screen holder oversikt over hvilke apper du bruker oftest, og plasserer dem på låseskjermen din. Appen styrer ikke denne tilgangen bare etter hvor ofte du åpner appene, men også etter tidspunktene du bruker dem, og også posisjonsdata.
Det kan bety nytteapplikasjoner når du ankommer arbeidsplassen din, og oppskriftsapplikasjoner når du kommer hjem. Ifølge utviklerne skal denne appen være umulig å skape på andre plattformer enn Android.
Cover Lock Screen i Google Play
Bytt ut tastaturet
Norske Android-brukere kjenner gjerne til at vi måtte bytte tastatur på Android-mobilene våre manuelt da operativsystemet dukket opp. Nå er Android et modent operativsystem, og det er en god stund siden vi har sett en mobil her på berget uten en skikkelig tastaturløsning.
Muligheten for å bytte tastatur på tvers i hele operativsystemet, gjør likevel at Android har fått en rekke gode tastaturløsninger som du kan bytte til hvis du likevel vil. Swype er sannsynligvis det mest kjente alternativet. Her foregår tastingen ved at du trekker linjer fra bokstav til bokstav på tastaturet.
Ved hjelp av en kraftig ordbok finner appen ut hva det er du mener å skrive – også om du ikke treffer bokstavene så godt.
iPhone-brukere kan ikke bytte ut tastaturet på tvers av applikasjonene i telefonen, men enkelte apper for iPhone kommer med sine egne tastaturløsninger, som bare virker internt i appen.
Swype i Google Play: 30 dagers pøveversjon, fullversjon (kr 24,50)
Tidsinnstilte profiler
En relativt avansert funksjon som har eksistert svært lenge i mobiltelefoner, er muligheten til å endre profiler basert på klokkeslett. Denne typen funksjonalitet ble langt mer avansert med inntoget av smarttelefoner med Symbian, eller Windows Mobile, men da iPhone gjorde vei i vellinga var den uten slike muligheter.
I dag har iPhone-brukere fått muligheten til å sette en fast stilletid som går på automatisk, men du kan ikke sette opp forskjellige tider per dag. Android-plattformen har for eksempel tilgang på appen Profile Scheduler.
Appen kan endre måten telefonen oppfører seg på basert på flere kriterier. Du kan be den om å gå i stillemodus til forskjellige tider, gjennom hele uken. Basert på hva slags Wi-Fi-nett du kobler til, kan appen endre til jobbprofilen på telefonen.
Appen kan gjøre mye mer, basert på forskjellige kriterier du setter opp selv. Har du en av Sonys telefoner er imidlertid denne typen funksjonalitet bygget inn fra før.
Profile Scheduler i Google Play: gratis utgave, premiumversjon (kr 20,-)
Aksjeinformasjon i sanntid
Hvis du trenger internasjonal aksjeinformasjon på hjemmeskjermen din, kan Android Stocks Tape Widget hjelpe deg.
Denne gir deg aksjeinformasjon fra de største børsene i verden. I motsetning til informasjonen som kan vises på låseskjermen i iOS, er denne aksjeinformasjonen i sanntid – altså løpende synkronisert med børsinformasjonen. De fleste mobile børsvarslere har ganske lang forsinkelse.
Hvis du vil ha sanntidsinformasjon om Oslo Børs blir utvalget noe mindre, men en av de mer kjente appene heter Marketmind Mobile Trader. Appen er gratis, men du må betale for å få sanntidsoppdateringer. Prislisten finner du her.
Android Stocks Tape Widget i Google Play: gratis prøveversjon, fullversjon (kr 22,26)
Nye menyvarianter
Unikt for Android er at du kan endre måten hele operativsystemet fungerer på. Hvis større, eller mindre, tilpasninger ikke er nok, kan du installere en såkalt "launcher". Det varierer hvor omfattende disse produktene er, men de heftigste variantene bygger om så godt som alle menyene på telefonen.
BGR trekker frem Smart Launcher, som er en av de mer omfattende variantene på markedet. Den grupperer alle appene dine, og lærer seg hvilke du bruker mest, slik at de er lett tilgjengelige.
Appen kan fungere på tvers av flere Android-enheter, og kan ta lærdom fra alle sammen, slik at apper du ofte bruker på telefonen din, også gjøres lettere tilgjengelig på nettbrettet.
Smart Launcher i Google Play: gratis lettversjon, fullversjon (kr 25,-)
Vær forsiktig
Mange apper gjør stor nytte for seg – men det kan være lurt å være obs på sikkerhetsaspektet også. Selv apper fra pålitelige selskaper kan av og til misbrukes av tredjepart.
Dette kan det være lurt å tenke på spesielt hvis man håndterer kritiske data, og appen man ønsker å bruke lagrer bruken din, for eksempel i en ordbok, eller for å dra nytte av bruksmønsteret ditt på tvers av flere enheter, via skyen.
Problemstillingen fikk Rovio, utviklerne bak Angry Birds, nylig merke. NSA spionerte på Angry Birds-brukere