NyhetGet har demonstrert nytt superbredbånd

Get viser frem superbredbånd på 1 Gbit/s

Teknologien er allerede klar i Norge.

Under en teknologidemo i Oslo i dag viste Get frem en rimelig drøy Internettlinje, som kan levere hastigheter på en hele 1 Gbit/s ved nedlasting og 200 Mbit/s ved opplasting. Ifølge Get er det første gangen i Europa at det vises frem en slik ytelse over et HFC-nett. HFC står for hybrid fiber-coaxial, og kombinerer optisk fiber og en koaksialkabel.

– Det er enda lenge til lansering, men vi synes det er viktig å utviklet nettet og forberede seg på det som kommer, sier Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get.

Det er ingen spesiell dato for når vi kan forvente 1 Gbit/s ut av Get-boksen, men en gang mot starten av 2014 er det gode muligheter får vi høre. En del av infrastrukturen i nettet til Get må nemlig byttes ut, og løsningen skal testes skikkelig før den rulles ut til kundene.

Det er forøvrig ikke bare Get som prøver seg på gigabitnettverk, også Altibox har gjort et fremstøt på den fronten.

Testriggen, midt i smørøyet. .Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tidobling litt senere

Teknologien som testes ut baserer seg på Eurodocsis 3.0-standarden, som støtter opptil 1 Gbit/s. Om du vil ha enda råere nett må du vente på neste standard, Docsis 3.1.

Docsis 3.1 er ikke ferdigstilt enda, men sentrale aktører forventer at vi her snakker om 10 Gbit/s i nedlastningsytelse og 1 Gbit/s i opplastningsytelse. Standarden skal ferdigstilles i oktober, og når det skjer vet man med sikkert hva sluttbrukerne kan få ut av den.

Det at 3.1-standarden mangler Euro i navnet viser til at standarden nå har blitt verdensomspennende. Det kan gi rimeligere pris på utstyr på sikt, siden volumene kan gå opp. HFC-teknologien er også rimelig omfattende, og Huseby sier at den på ingen måte er dårligere enn rene fiberlinjer.

– Det er ingen grunn til å grave opp blomsterbedet sitt for å skaffe fiber, dersom kunden allerede har koaksnett. HFC-kundene kan også få lynrask nett, forteller Husby.

Ytelsen, målt mot Nettfart.no.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Kapasiteten i koaksnettet er det heller ingenting å si på, legger Husby til.

Litt av fordelen, opp mot andre løsninger, er at alle tjenestene er uavhengige av hverandre. Det har ikke noe å si om du mottar TV-signaler samtidig som du bruker nettet, da tjenestene ligger på forskjellige frekvenser. Bruker du TV og telefon over fiber så deler alle tjenestene på båndbredden, og IP-tjenestene blir skadelidende.

– Du kan se på 200 kanaler i alle husets rom, uten at det har noe som helst å si på IP-ytelsen, sier Even Kristoffersen, teknisk leder i Get.

Blir ikke billig

Det råeste Get tilbyr i dagens marked er en linje på 200 Mbit/s, til 2459 kroner i måneden. Huseby innrømmer at de ikke har veldig mange kunder på dette produktet, men noen er det. Toppakken eksisterer først og fremst bare for å kunne tilby det til dem som ønsker.

Hva som skjer når 1 Gbit/s blir tilgjengelig er ikke helt sikkert. Det er neppe naturlig å vente seg en pris under beløpet på dagens 200 Mbit/s-linje, samtidig vil det neppe bli snakk om en ekstrem økning i pris. Det eneste vi egentlig kan slå fast er at linjen ikke blir direkte billig.

Altibox er en av Gets konkurrenter, og kan også skilte med kraftige nettlinjer:
Bli med på innsiden av hovedkvarteret i Stavanger »

Les også
Har pumpet 10 Gbit/s gjennom telefonledning
Les også
Halvparten av Telenor-kundene får raskere nett
Les også
Dette landet får verdens raskeste Internett
Les også
Framtidens WiFi går via lampene dine
Les også
Nå blir det snart lettere å bruke det nye supernettet
Les også
USB blir dobbelt så raskt
Mer om
annonse