Nyhet

Apple straks klare til å produsere safirglass

Startnøkkelen vris om for kjempefabrikk i Arizona.

Apple har de siste årene brukt små mengder safirglass i telefonene sine. Det svært solide glasset brukes som kameralinse og til å dekke fingeravtrykksensoren på iPhone 5S. Ryktene om at Apple var i ferd med å bygge en gigantfabrikk i Arizona har gått i lange tider, helt til det i fjor høst ble annonsert et samarbeid mellom Apple og safirglassprodusenten GT Advanced Technologies. Nå annonserer sistnevnte at fabrikken øyeblikkelig er klar til å sette i gang.

Over dobbelt så stor som verdens største IKEA

Samtidig med at GT Advanced Technologies annonserte tap for årets andre kvartal gjorde de det også kjent at byggingen av anlegget omtrent er ferdig, og at safirproduksjon og maskiner står klare til å gå i gang. Fabrikken er 130 000 kvadratmeter stor. Det er mer enn dobbelt så stort som verdens største IKEA-varehus i Stockholm. Kronjuvelen i IKEA-systemet er «bare» 55 200 kvadratmeter stor. Norges største IKEA-butikk er 38 000 kvadratmeter, altså mindre enn en tredel av størrelsen til Apple og GT Advanced Technologies' nye fabrikk.

Også i fabrikksammenheng er dette relativt stort. For to år siden annonserte Foxconn at de ville bygge et nytt fabrikkanlegg som utelukkende skulle produsere for Apple. Anlegget skal være 40 000 kvadratmeter, og være arbeidsplass for 35 800 ansatte.

Det er ikke kjent akkurat hvordan Apple planlegger å bruke de massive mengdene safirglass, men helt siden ryktene om fabrikken begynte å gå har ryktemøllen jobbet med den delen av regnestykket også.

Telefoner, smartklokker eller noe helt annet?

To av de vanligste ryktene handler om skjermglass for kommende telefoner fra selskapet, og muligens for en smartklokke som analytikere verden rundt har ventet på en god stund. Det har også vært snakk om at glasset kan ende opp i selskapets bærbare PC-er.

Fabrikken som dras i gang nå kommer mest sannsynlig for sent for neste generasjon iPhone. Lanseringen ventes å skje i løpet av september, etter både forsnakkelser fra T-Mobile, og en mulig feriefrys for de ansatte i tidsrommet. Apple pleier å nekte ansatte ferie eller fridager i tidsrommet rundt nylanseringer.

Les også: – Apples smartklokke i produksjon fra november

Kommer fabrikken for sent for iPhone 6?

Dersom neste generasjon iPhone viser seg å dukke opp i løpet av neste måned, er produksjonen sannsynligvis i full gang allerede. Ryktene om igangsetting av ulike deler av produksjonsprosessen har gått for fullt siden i vår.

Selv om den nye fabrikken ikke åpner før nå, skal likevel GT Advanced Technologies ha femdoblet produksjonen av safirglass i april. Dermed er det ikke helt utelukket at en kommende iPhone kan være dekket av materialet, selv om den er produsert før den nye fabrikken åpner dørene. Det er også verdt å merke seg at de fleste ryktene omtaler to nye iPhone-modeller med større skjerm, og at flere av ryktene peker mot en utsatt lansering av den største utgaven.

GT Advanced Technology maktet ikke å tjene penger i årets andre kvartal, og måtte rapportere et tap på 86 millioner dollar, eller 532 millioner kroner. Tapet skal ha sammenheng med at selskapet kutter ut produksjon for andre aktører, samtidig som de gjør seg klare til å motta store ordre fra samarbeidspartneren i Cupertino.

Les også: Din neste iPhone kan få safirglass

(Kilder: imore.com, cnet.com)

Les også
Bruker milliarder på å reparere ødelagte smarttelefoner
Les også
– Apples smartklokke kommer 9. september
Les også
– Apples høstslipp kan bli historisk
Les også
– iWatch kan koste over 10 000 kroner
Les også
iPhone 6 kan bli dyrere
annonse