Til hovedinnhold

Slik sjekker du eget forbruk

En av våre lesere kontaktet oss og lurte på hvordan det var mulig å sjekke hvor mange megabytes/gigabytes datatrafikk man hadde brukt på mobilt bredbånd. Dette var et veldig godt spørsmål, ettersom det er viktig å vite i forhold til å velge riktig abonnement.
 
Eksempelvis kan du ha et abonnement som gir deg 4-6 GB per måned, men i realiteten bare bruke rundt en gigabyte i måneden. Da kan du spare en god del penger på å bytte til et mobilt bredbåndsabonnement som inkluderer færre gigabytes. Et annet scenario er at du tror du nærmer deg ”strupegrensen” for ditt abonnement, og ved å sjekke hvor mye du har brukt kan du enklere beregne den videre bruken ut måneden.

I alle tilfeller kan det være nyttig å vite hvordan man sjekker sitt eget forbruk av megabytes eller gigabytes, og vi spurte de tre store aktørene på mobilt bredbånd i Norge om hvordan dette gjøres.

Telenor
Som den største aktøren på mobilt bredbånd i Norge, skulle man kanskje tro at Telenor hadde en god løsning for sjekk av eget forbruk. Det har de imidlertid ikke, noe de erkjenner selv:

- Telenor har dessverre i dag ikke en tilfredsstillende løsning for å sjekke fortløpende mobilt bredbåndsbruk. Det nærmeste er kunder som bruker mobilt bredbåndsklienten på PC. De kan sjekke sitt forbruk når de kobler seg opp, men det avviker noe fra reelt bruk, sier informasjonssjef Per-Aril Meling i Telenor til Mobilen.no.

- Telenor gir imidlertid kundene et automatisk varsel på forbrukt data ved definerte intervaller – for eksempel 150 MB, 200 MB, 4 eller 5 GB. Vi vil forbedre denne ved å legge til rette for at kunden skal kunne sende en SMS for å få vite eksakt forbruk av megabyte, men dette er tidligst klart høsten 2010, avslutter Meling.

NetCom
Og det Telenor håper å ha klart til høsten, har konkurrenten NetCom allerede på plass:

- Kunden kan sjekke hvor mye de har igjen av kvoten ved å sende ”kvote” til 1989 fra oppkoblingsprogamvaren/telefonen – viktig at det sendes fra det SIM-kortet som brukes til mobil data, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no, og opplyser samtidig om at mer informasjon om dette finnes på NetComs nettsider.

- Det er også mulig å følge med på forbruket i tilkoblingssoftwaren, men det er ingen automatikk for nullstilling her, så da må kunden manuelt nullstille telleren i starten på hver periode, legger Vederhus til.

Ice.net
Tilbyderen med den beste arealdekningen i Norge på mobilt bredbånd forklarer hvordan man sjekker forbruket som kunde hos dem:

- Hva gjelder sjekk av eget forbruk så ligger dette i software’en som kommer med USB-sticken vår. I tillegg så lanserer vi ”mine sider” i neste uke, hvor man i tillegg til en del andre ting fortløpende også kan se sitt forbruk, forteller norgessjef Eivind Helgaker i Ice.net til Mobilen.no.

Beste løsning?
Umiddelbart kan det virke som om NetCom har den beste løsningen for sjekk av eget dataforbruk for øyeblikket. SMS virker som en kjapp og enkel måte å sjekke forbruket på, selv om dette må gjøres via programvaren på PC-en. Det er i alle fall positivt at også Telenor tenker i de baner.

For Ice.net derimot er dette neppe den beste løsningen, ettersom denne tilbyderen normalt ikke bruker sitt CDMA-nett til SMS. I stedet, som deres norgessjef antyder, kan oppdatert dataforbruk via ”mine sider” være en minst like god ordning. Og ideelt sett vil også 3G-aktørene gjøre denne informasjonen tilgjengelig via deres ”mine sider”.
OPPDATERT: En leser tipser om et program du kan laste ned til PC-en for å måle dataforbruk. Programmet er gratis, men krever registrering. Broadband Download Monitor 1.2 er tilgjengelig for nedlastning via Cnet.com. Takk, Andreas!

Har du forslag til hvordan mobilt bredbåndstilbyderne kan forenkle måten man sjekker eget forbruk på? Kommenter i forumet under artikkelen.
(Først publisert 07.04.2010, redigert 29.09.2010)

Mer om
annonse