Til hovedinnhold

Intel skal trolig utsette krympingen til 10 nanometers prosessorer enda en gang

Igjen flyttes Cannon Lake-brikkene frem i tid, ifølge rapporter.

Colourbox

Krympingen av prosessorarkitekturen skjedde tidligere ganske regelmessig i henhold til den såkalte «tick-tock»-modellen, men etter hvert har prosessen blitt mer komplisert. Nå ser det ut til at Intel enda en gang må utsette det neste steget ned, melder blant andre Digitimes.

Ifølge kilder som nettstedet har vært i kontakt med hevder at Intel skal utsette Cannon Lake-brikkene, som er basert på 10 nanometers produksjonsprosess, til slutten av 2018.

25 prosent høyere ytelse

Utsettelsen skal visstnok hovedsaklig gjelde brikkene med integrert grafikkprosessor, som dermed primært rammer bærbare PC-er, men forsinkelsen kan tilsynelatende også omfatte de stasjonære variantene. Ikke så mye er kjent om Cannon Lake ennå, men brikkene er ventet å levere opptil 25 prosent høyere ytelse og 45 prosent bedre energieffektivitet enn 14-nanometersplattformen Kaby Lake.

Illustrasjonsbilde.
Intel/Colourbox

10-nanometersplattformen Cannon Lake var opprinnelig oppgitt å være en krymping av 14-nanometersarkitekturen Skylake. Allerede i fjor sommer kom det imidlertid frem at Intel utsatte Cannon Lake, og i stedet skulle lansere enda en 14-nanometersvariant, nemlig den eksisterende plattformen Kaby Lake.

Dermed brøt Intel med tick-tock-modellen, som pleide å innebære to nye brikkeserier basert på hver nye produksjonsteknikk. Bruddet med denne modellen har også blitt offisielt bekreftet av Intel, som har indikert at vi må forvente minst tre serier også ved overgangen til 10 nanometer.

Utsettelsen av 10 nanometer har for Intel ført til at de ikke er først ute med med denne produksjonsprosessen, da brikkeprodusenter som Samsung og Huawei allerede har tatt steget ned til 10 nanometer.

Intel kan snart lansere 8-kjernede entusiastprosessorer »

annonse