Tek.no

Nyhet

I kveld går Google I/O av stabelen – er tiden inne for Google Assistant på norsk?

Dette tror vi Google viser frem på Google I/O.

Google
8 Mai 2018 14:01

I februar kunne Google endelig avsløre at de skulle slippe Google Assistant i Norge. De ga oss aldri en konkret dato, men nevnte at det ville skje «i løpet av de neste månedene».

Denne datoen får vi trolig bekreftet i kveld, da den store utviklerkonferansen Google I/O går av stabelen. Google pleier å bruke den første dagen av konferansen til å avsløre sine største satsningsområder, og i fjor slapp de en stor Google Assistant-oppdatering på samme tidspunkt.

Vi har selvfølgelig spurt Google Norge om bekreftelse på lanseringsdato, men får bare beskjed om at det «ikke er så altfor lenge til».

Her er det vi tror Google fokuserer på i kveld:

1: Google Assistant: Kanskje på norsk

Skulle Google Assistant lanseres på norsk i kveld vil det ikke bare bety at vi får enda en taleassistent å prate med. Det åpner dørene for resten av Googles produktportfølje også.

Googles smarthøyttalere, Home, Home Mini og Home Max, er trolig rett rundt hjørnet så fort taleassistenten er offisielt sluppet.

Med smarthøyttalere på plass i norske hjem er veien til et litt smartere hjem plutselig langt kortere. Det finnes allerede mange produkter på norske markedet som støtter Googles taleassistent, slik som smartlyspærene fra Philips og IKEA.

Som vi har sett fra både Amazon og Google er ikke selve taleassistenten produktet de prøver å selge, men hele økosystemet som taleassistenten åpner opp for.

Statistikk fra USA viser at søk gjort via tale har økt med 35-gangeren mellom 2008 og 2016, og mer enn 40 prosent av voksne brukte stemmestyrte søk daglig i 2016. Tallene har trolig vokst siden den gang. Amerikanerne sier vi bør foreberede oss på en stemmesøk-revolusjon.

2: Ny Android-versjon

Android P har gjort et par justeringer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Google I/O pleier å være relativt forbrukerfokusert, og de pleier alltid å snakke om deres nyeste versjon av Android. I motsetning til nyheter om Apples oppdaterte programvare er imidlertid Android-nyheter bare relevante for en liten knippe brukere. Splitter nye Android-versjoner pleier nemlig å ta mange måneder før de er tilgjengelige på mobilene som folk flest bruker.

Det tok for eksempel syv måneder før Samsungs mobiler ble oppdatert til Android 8 i februar, og da var det en feiltagelse.

Googles egne mobiler, og en håndfull andre modeller, får imidlertid Android P til sommeren, som drar med seg en rekke nye forbedringer.

3: Et gjensyn med smartklokkene

Huaweis nyeste smartklokke fikk oss til å like Android Wear. '
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Smartklokker har ikke akkurat tatt av, verken her eller i USA, men de største produsentene har fortsatt ikke gitt opp. Det har imidlertid gått lang tid siden vi så en skikkelig oppdatering av Googles smartklokke-programvare, som byttet navn til Wear OS tidligere i år.

En utviklerutgave skal allerede ha blitt sluppet sammen med Android P, og skal blant annet ha gitt brukere bedre batteritid og et overhalt grensesnitt. Dette får vi trolig se mer av på Google I/O.

Det er ikke utenkelig at Wear OS, og smartklokker, vil få en voksende rolle i Google Assistance-utrullingen. Med en taleassistent alltid tilgjengelig på armen kan det bli enda lettere å styre smartdingser. Det fungerer delvis i dag, men her er det mye å gå på.

4: Mer fokus på bil

Vi testet Apple CarPlay mot Android Auto
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Android Auto er Googles spesialtilpassede grensesnitt for Android i bilen, hvor midtkonsoll-skjermen blir en slags forlengelse av mobilskjermen din.

På Google I/O får vi trolig se et par nye funksjoner for styring i bilen, og da spesielt med stemmen. Tidligere i år sa Google at de ville implementere mer avansert stemmestyring via Assistant i Android Auto, men vi har fortsatt ikke fått sett i det i aksjon.

Mest spennende for oss i Norge er imidlertid om vi endelig får Android Auto-støtte i Norge. Dette vil trolig henge tett sammen med lansering av Google Assistant i Norge.

Ute etter ny bil?
Dette er elbilene som kommer til Norge i 2018 »

Les også
Google bekrefter: Assistant på norsk er rett rundt hjørnet, og deretter kommer Home
Les også
Med Android P setter Google kunstig intelligens i førersetet
annonse

Les også