Tek.no

Nyhet

Regjeringen vil la deg strømme norsk TV i Europa

– Jeg tror alle er glade for at vi får dette på plass, sier Trine Skei Grande.

Niklas Plikk, Tek.no
2 Nov 2018 07:00

Regjeringen foreslår en lovendring som betyr at du fremover kan se nett-TV fra tjenester som Sumo og norsk Netflix i Europa. NRK omfattes imidlertid ikke.

Trine Skei Grande tror regjeringens foreslåtte lovendring vil gå raskt igjennom Stortinget. Her avbildet under en bokmessen i Frankfurt i oktober.
Camilla Norli, VG

– Dette betyr enkelt og greit at du kan ta med deg Sumo til Syden. Og at du kan bruke HBO Nordic, Viaplay eller norsk Netflix når du er på møte i Tyskland. At du kan bruke de abonnementene du har kjøpt også i andre europeiske land, sier kulturminister Trine Skei Grande til VG.

Grande sier hun selv har ivret for å få dette på plass.

– Når du har gledet deg til å se den siste episoden i serien du ser, eller kjeder deg etter en konferanse og «alle» snakker snakker om den siste filmen du ikke har sett - og du ikke får se den. Det har irritert folk.

– Situasjonen etter en konferanse er noe du kjenner deg igjen i?

– Ja, det kjenner jeg meg igjen i.

Må vedtas av Stortinget

Saken har vært ute til høring, og fredag vil regjeringen foreslå endringer i åndsverksloven som gjør det mulig å se norsk strømme-TV i utlandet. Lovendringen må imidlertid vedtas av Stortinget, men Grande ser ikke på det som noe stort hinder.

– Jeg håper Stortinget kaster seg rundt nå. Jeg forventer ikke så mye motstand mot dette. Selv de mest Europa-fiendtlige tror jeg er positive til en sånn endring, sier hun.

TV 2 ser, ikke overraskende, positivt på lovendringen.

TV 2 Sumo-direktør Christian Birkeland.

– Nå kan kundene ta med TV 2 Sumo på ferie. Da vil man få sett TV 2 sine nyhetssendinger, underholdningsprogrammer, offline innhold og ikke minst alt av sport med norske kommentatorer over hele EU-området. Vi jobber med å få dette på plass så snart som mulig, sier TV 2 Sumo-direktør Christian Birkeland.

– Er det andre som kan stikke kjepper i hjulene for at dette går i orden, for eksempel hos aktørene, Grande?

– Jeg tror de vil se på dette som et konkurransefortrinn. Jeg tror alle er glade for at vi får dette på plass, sier hun.

Omfatter ikke NRK

NRK er imidlertid ikke en del av forslaget, som bare omhandler abonnementer du som forbruker betaler for. Hos NRK er det imidlertid sånn at en del av tilbudet er tilgjengelig også om du er i utlandet. Eksternt produserte dramaserier, for eksempel, vil ikke være tilgjengelige.

– Vi jobber med å se på mulighetene for ordninger med allmennkringkasterne. Men det er litt komplisert fordi det i tilfelle må etableres et innloggingssystem for å verifisere brukerne. Men NRK har opplyst til oss at de har som mål å benytte seg av regelverket i løpet av 2019, sier kulturministeren.

annonse

Les også