Tek.no

Nyhet

Bekreftet: Den tredje raketten gikk tapt i vannet

Men Falcon Heavy-oppskytingen regnes fortsatt som en suksess.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Video

6 Feb 2018 22:55

Falcon Heavy er offisielt den kraftigste raketten i drift siden Saturn V-rakettene som sendte folk til månen på 60- og 70-tallet. Fem år etter opprinnelig plan skjøt Elon Musk og SpaceX opp sin kraftigste rakett så langt. En rakett som skal kunne ferdes både til Månen og til Mars.

To rakettboostere kom ned synkront til landingsplattformene hos SpaceX. Begge landet uten problemer. Kameraoverføringen til den tredje kuttet ut før den rakk å lande. Bilde: Finn Jarle

I utgangspunktet slet SpaceX med vindstyrker som var rundt 20 prosent sterkere enn Falcon Heavy var beregnet å tåle. Dermed kom også utsettelsene på rad og rekke i det 150 minutter lange oppskytingsvinduet. Da siste utsettelse kom, var det bare et kvarter igjen av vinduet. Det begynte å se mørkt ut.

Men da raketten gikk over på automatisk nedtelling og ble tanket opp rundt en time før selve oppskytingen virket det plutselig en hel del sikrere. Og da klokken ble 21.45 gikk raketten opp helt uten problemer.

Vil du vite mer om oppskytingen?

To av tre landinger bekreftet

Øyeblikket så lenge ut til å ikke bli noe av, men da det siste tidspunktet kom og et kvarter sto igjen av oppskytingsvinduet, kom også flammene.
SpaceX

En kort tid senere landet det to rakettboostere pent og pyntelig på landingsplattformene på land. Den ene tingen som ikke gikk helt etter planen var landingen til havs. Eller rettere sagt, kameraene som skulle vise landingen til havs sluttet å virke. Den største delen av raketten skulle lande på en dronelekter som går under navnet Of Course I still Love You.

Foreløpig er den eneste del av regnestykket det er litt uklart hvordan det gikk med.

Oppdatert: Under pressekonferansen i etterkant av oppskytingen kunne Elon Musk bekrefte at den tredje og største raketten bommet på dronelekteren til havs. Raketten skal ha gått tom for drivstoff, som skal ha hindret den fra å bremse så mye som den trengte for å lande.

Dette førte til at den traff vannet i en hastighet på nesten 500 kilometer i timen, 100 meter fra Of Course I still Love You. Sammenstøtet skal ha vært så kraftig at det skadet to av propellene på droneskipet, og metallrester fra raketten skal ha sprutet over landingsplassen.

– Vi har video. Det høres ut som ganske ganske morsomt videoopptak å se, forutsatt at kameraene ikke eksploderte også, fortalte Elon Musk.

Neste kjemperakett: Big Falcon Rocket

BFR, eller Big Falcon Rocket, er veldig forenklet én diger Falcon-rakett som ikke trenger sideboosterne slik Falcon Heavy gjør. Den er tenkt å erstatte begge dagens SpaceX-raketter når den kommer seg i luften.

Men enn så lenge er det Falcon Heavy det handler om. Siden dagens suksess ikke var opplagt, endte SpaceX med å sende opp det Elon Musk selv omtalte som den mest tøysete nyttelasten de kunne komme på.

Ikke få panikk! Hjelpsomt råd til liksomastronauten i setet, eller bare en artig referanse for (oss) nerder?
SpaceX

Så akkurat nå ferdes det en vinrød Tesla Roadster i verdensrommet. I setet sitter en av SpaceX' nye romdrakter, og stereoanlegget spiller David Bowies Space Oddity.

Ett av de siste bildene før livestrømmen fra Florida, og verdensrommet, ble kuttet viste ordene «Don't panic» - eller ikke få panikk. Ordene er hentet fra Douglas Adams klassiske hørespill, og etter hvert bøker og noveller, i Haikerens guide til galaksen. SpaceX har tradisjon for å hente inspirasjon fra science fiction. Begge dronelekterne deres er oppkalt etter romskip i science fiction-bøker.

Betydelig større enn alternativene

Falcon Heavy kan ta med seg nesten 17 tonn nyttelast til Mars, eller nesten 64 tonn til lav jordbane. Hvis noen skulle legge planer om å komme seg til Pluto kan det også gå, men da med inntil 3,5 tonn nyttelast.

Saturn V, de største rakettene som noensinne har flydd, kunne ta med seg inntil 140 tonn nyttelast til lav jordbane, og var dermed noen knepp kraftigere enn dagens Falcon Heavy-rakett.

Men i mellomtiden har knapt noe matchet disse to løsningene. Dagens Falcon 9-rakett kan ta med seg nesten 23 tonn opp til lav jordbane, og brukes i dag til å sette ut satellitter og å forsyne romstasjonen.

Passasjertrafikk og en enda større rakett

De to store punktene på SpaceX-kalenderen som gjenstår er å se om Dragon 2-kapselen blir godkjent for passasjerer og å få ferdig den gigantiske BFR-raketten som skal ta over for både Falcon Heavy og Falcon 9.

Målet er å ta over trafikken mellom jorden og Den internasjonale romstasjonen. Den har skjedd ved hjelp av russiske Soyuz-fartøy etter at romfergen ble pensjonert.

Neste virkelig store øyeblikk blir kanskje når Big Falcon Rocket flyr. Det er ventet å skje tidlig på 2020-tallet.

Vi fulgte kveldens oppskyting, og sammenliknet Falcon Heavy med noen av konkurrentene. Du kan lese mer om den digre raketten i denne artikkelen »

Følg SpaceX' liksomastronaut på ferden gjennom rommet i videoen under:

annonse

Les også