Til hovedinnhold

Ville sikre privatlivet sitt, saksøkt for avtalebrudd

Facebook-sjef Mark Zuckerberg og andre tech-sjefer går langt for å sikre sitt privatliv, samtidig som de selger ditt.

I en tid der personlige brukerdata kan virke som noe av det mest verdifulle et selskap kan ha tilgang til, er det kanskje ikke så rart at noen blir opptatt av å verne om dem. Men det er noe paradoksalt ved at de som ser ut til å være de mest iherdige til å skjule sitt privatliv, er de samme menneskene som lever av å selge vårt.

Nå skriver The Telegraph om en ny trend som ser ut til å bre om seg i Silicon Valley, den tech-befengte delen av San Fransisco Bay Area, der gigantselskaper som Google, Apple, Netflix og Facebook har sine hovedkontorer. Der er det blitt stadig mer vanlig at entreprenører og håndverkere må signere taushetserklæringer som forbyr dem å si noe om hvem de jobber for, hva de gjør der og hvordan de gjør det.

Vil du vite fargen på huset til Facebook-sjef Mark Zuckerberg? Da nytter det nok ikke å spørre malefirmaet.

Saksøkt av eiendomsutbygger

Bildet er hentet fra traileren til filmen «Terms and Conditions May Apply». Foto: YouTube

Det er et søksmål mot nettopp Zuckerberg som har fått fokus på denne praksisen, for det er nok ikke mange som har gått så langt som ham når det kommer til å verne om eget privatliv. Zuckerberg skal for eksempel ha brukt over 30 millioner dollar (240 millioner kroner) på å kjøpe eiendommer som grenser til hans, for å sikre seg mot nysgjerrige øyne.

Den 30 år gamle mangemilliardæren blir nå anklaget for å ha lurt eiendomsutbyggeren Mircea Voskerician til å selge en eiendom ovenfor en av Zuckerbergs hjem, til Zuckerberg selv, for redusert pris. Til gjengjeld skal Zuckerberg, ifølge søksmålet, ha lovet Voskerician å introdusere ham for «mektige venner i bransjen», som for Voskerician er gode potensielle kunder.

Dermed skal Voskerician ha takket nei til et høyere bud enn det Zuckerberg kom med, og slått til på Facebook-sjefens forslag. Men etter salget påstår Voskerician at Zuckerberg ikke har holdt sin del av avtalen, og har unngått ham i månedsvis, til tross for at Voskerician skal ha gjort flere forsøk på å avtale møter med ham.

Vil vite hva Zuckerberg er verdt

Nå vil Voskerician at Zuckerberg skal legge frem sin personlige økonomi, slik at de kan finne ut hvor mye de skal kreve i erstatning og oppreisning dersom Zuckerberg blir funnet skyldig i å ha svindlet Voskerician. Zuckerbergs advokater på sin side skal ha sagt at det egentlig handler om å sette Facebook-sjefen i forlegenhet.

Bortsett fra Zuckerbergs eierandel i Facebook er det lite som vites sikkert om hans personlige økonomi, og ifølge The New York Times skal advokatene hans også ha sagt i retten at dersom Voskerician får denne informasjonen kan han utgi den, selge den eller utnytte den til personlig vinning på andre måter.

Altså, ironisk nok, mye av det samme som Mark Zuckerberg selv har gjort til sin personlige vinning.

Savner alternativer

Bildet er hentet fra traileren til filmen «Terms and Conditions May Apply». Foto: YouTube

Facebook er ikke alene om å tjene penger på mine og dine brukerdata, og det de gjør er på ingen måte ulovlig. De opplyser om det i lange, tungleste brukeravtaler som vi må skrive under på for å ta i bruk tjenestene deres.

Og mens noen sier at det er vårt eget problem siden vi godtar avtalene, er det andre som sier at de gjerne hadde sett at selskaper som Facebook og Google kom med alternativer, som for eksempel betalingsløsninger. For som en bruker på forumet vårt sa:

«Hvis du ikke betaler for produktet, er du produktet.»

Vil du vite mer om hvordan Facebook tjener penger på deg og dine 1,4 milliarder med-brukere? Facebook vet «alt» om deg, og det tjener de milliarder på»

(Kilder: The Telegraph, The New York Times)

Les også
Facebook-sjefen vil spre billig Internett til Europa
Les også
Så mye tjente Facebook på deg
Les også
Mark Zuckerberg ville gi ham 7 milliarder – sa nei
Les også
Facebook-vansker i hele verden
Les også
Facebook & Co vil opp i lufta og ut i verdensrommet
annonse