Tek.no

Nyhet

Slik vil Google erstatte SMS med «Chat»

Bygger på en standard vi har kjent i 10 år.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
20 Apr 2018 12:39

Det er gått ti år siden RCS (rich communication suite)-teknologien først ble presentert. Håpet var at verdens mobilbrukere innen få år kunne chatte med hverandre uavhengig av applikasjon, mobiltelefon og operatør – et alternativ til datidens lynmeldingstjenester og SMS.

Men ting har tatt tid. RCS må først og fremst støttes av mobiloperatørene, og selve RCS-standarden har ikke vært mer rigid enn at forskjellige operatører har implementert varianter av RCS som ikke uten videre virker med hverandre.

Nå forsøker Google å rydde opp i dette en gang for alle, gjennom en «Universal Profile» for RCS. Utad blir tjenesten ganske enkelt omtalt som «Chat».

En del av målet er at Chat skal være et alternativ til Apples iMessage, Facebook Messenger og lignende tjenester. En annen ting er ønsket om at Chat blir arvtageren til SMS. Men det vil ikke skje med mindre det alltid virker og støttes av alle mobiltelefoner.

Sånn sett er det viktig å være klar over at Chat er en operatørtjeneste og ikke en Google-tjeneste. Men det vil være skrudd på som standard i Googles Messages-app, naturligvis.

Som iMessage, men ikke like trygt

Chat skal på mange måter fungere som iMessage i Apples univers. Så når meldinger, bilder, video eller lignende sendes fra en bruker til en annen, vil det gå på datakvoten og ikke på SMS- eller MMS-kvoten.

Unntaket er når mottageren ikke støtter Chat – da vil meldingen konverteres til SMS- eller MMS-standarden slik at vedkommende får den.

En viktig forskjell fra konkurrerende standarder er dog at Chat ikke vil være kryptert. Det vil si at det som sendes i teorien kan plukkes opp av folk, organisasjoner eller myndigheter som forstår seg på sånt.

Telenor, Telia og Ice er med

Når Chat eventuelt vil kunne fungere like godt og universielt som Google forestiller seg er det vanskelig å si noe sikkert om. Google selv har sagt at de ser for seg et lanseringsvindu om seks til tolv måneder.

I første omgang må det implementeres hos mobiloperatørene. Telenor rullet ut en RCS-variant i fjor – men kaller det «SMS+» – og på oversikten over støttespillere finner vi også Ice og Telia.

Også Microsoft er med på ballet, så vi kan forvente oss Chat i Windows også.

Men per i dag fungerer dette kun på Android-mobiler av nyere dato, med Googles Messages-applikasjon installert og aktivert.

Så har vi naturligvis den store, tause elefanten i rommet: Apple. De vil på dette tidspunktet ikke si noe om de planlegger å støtte eller ikke kommer til å støtte standarden.

Fikk du med deg vår kjøpeguide?
Velg riktig telefon til under 3000 kroner >>>

(Kilde: Softpedia)

Les også
Ice har fortsatt problemer med nettet sitt
Les også
Bekreftet: Google Assistant kommer snart til Norge
Les også
Nå får Google full kontroll over mobilene sine
Les også
Nå snur Telenor opp ned på SMS
annonse

Les også