Tek.no

Nyhet

Wikipedia-nettverket har nådd en milepæl

Se hvor mange mennesker som bruker nettstedet.

19 Apr 2013 16:05

En gigantisk kunnskapsdatabase alle kan bruke, der hvem som helst kan bidra. Det høres jo litt for vakkert ut til å være sant, men faktum er at nettoppslagsverket Wikipedia og dens søstersider i årevis har bidratt til økende arbeidsledighet blant omreisende leksikonselgere.

Nå har nettsidene under Wikimedia Foundation, som i tillegg til den nevnte Wikipedia blant annet omfatter Wikibooks, Wikidata og Wikimedia Commons, for første gang passert en halv milliard unike brukere i måneden.

Det offisielle tallet er 517 millioner, og skal naturlig nok være antall besøkende i mars måned. Den forrige rekorden var på 492 millioner og ble satt i mai 2012.

Øker mobilt

Wikipedia er den største og mest besøkte av nettstedene til Wikimedia Foundation. Her er det mobiltrafikken som står for mye av økningen – i 2012 økte trafikken fra vanlige datamaskiner med litt under 20 prosent, mens treff fra mobile enheter økte med over 75 prosent.

En annen ting med Wikipedias mobilsider er at det leses stadig mindre på engelsk språk. I dag er omtrent kun halvparten av mobilsidene som leses fra den engelske versjonen av Wikipedia.

Alt dette kan til dels ha med den globale spredningen av Wikipedia å gjøre – i mange utviklingsland er bredbånd mangelvare, så folk bruker mobiltelefonen i stedet.

Fortsetter å spre ordet

En halv milliard er bra, men fremdeles et stykke unna alle verdens mennesker. Så Wikimedia Foundation har da noen planer der også. Blant et initiativ kalt Wikipedia Zero, der planen er å gå sammen med mobiloperatører for å senke eller kutte mobiltrafikkostnadene mot Wikipedia.

En annen tilnærming er å bruke Wikipedia som en frittstående applikasjon, slik at man har tilgang selv på steder der Internett ikke eksisterer i det hele tatt. Dette gjøres ved plassere ut datamaskiner med en lokal kopi av Wikipedia, som da for eksempel kan brukes ved hjelp av offlineleseren Kiwix.

Usikker på Wikipedia?
Da har vi en liten guide til deg her

Kilde: Wikimedia Blog

Les også
Vil skrive ut engelske Wikipedia over 1,2 millioner sider
Les også
Nå skal Wikipedia holdes mer ansvarlige for innholdet
Les også
Disse nettlesertilleggene anbefaler vi
Les også
– Google og Wikipedia lurte internett
Les også
– Vi risikerer å måtte slette Wikipedia
Les også
Wikipedia
annonse

Les også