Til hovedinnhold

Bitcoins kan bli skattepliktige

Skatteetaten reagerer, og vil få deg til å betale.

Shutterstock, 137311634

Den digitale valutaen BitCoin får stadig mer oppmerksomhet, og midt i en verden hvor valutakurser og boligpriser svinger i alle retninger har verdien på de virtuelle myntene gått rett til himmels – og særlig mye bare de siste dagene.

Det kan ikke norske skattemyndigheter bare sitte stille og se på, og nå har de kommet frem til at du er nødt til å betale skatt på all fortjeneste du måtte ende opp med etter å ha handlet med BitCoins.

Kan gi skikkelig skattesmell

I en uttalelse, som skal komme på bakgrunn av løpende henvendelser fra publikum, forteller Skatteetaten at elektronisk valuta har en rekke likhetstrekk med vanlige penger – selv om den ikke kan defineres som valuta etter loven.

På bakgrunn av dette skal gevinst fra salg av BitCoins beskattes, og da med 28 prosent. Sitter du med noen BitCoins på konto over nyttår må disse ifølge uttalelsen også føres opp i selvangivelsen, siden de vil være en del av beregningsgrunnlaget for formueskatten din – og dersom de fortsetter å stige som de har gjort de siste dagene, kan det fort bli ganske dyrt.

På den positive side betyr dette også at hvis Skatteetaten får viljen sin, og du skulle tape penger på BitCoins, vil du ha krav på å få 28 prosent fradrag på skatten. Både gevinst og tap skal da beregnes ut fra tidspunktet når du kjøper eller selger valutaen.

Men moms skal de ha

Selv om BitCoins dermed blir som penger å regne etter flere av Skatteetatens regler, blir det likevel ikke snakk om å gi handel med valutaen det samme fritaket for merverdiavgift som annen valutahandel kan nyte godt av.

Kjøp og salg av BitCoins blir nemlig uttrykkelig slått fast at skal regnes som «ordinær avgiftspliktig omsetning av elektroniske tjenester». Det reagerer advokat Joakim Marstrander i konsulentselskapet Deloitte på, overfor HegnarOnline.

– Dette er inkonsekvent og betyr at handelen både er skattbar og avgiftspliktig, i motsetning til omsetning av dollar eller euro, sier Marstrander til nettstedet. Han presiserer at selv om Skattetaten nå har avgitt denne prinsipputtalelsen er det i siste instans domstolene som vil måtte avgjøre om det er lovgrunnlag for å skattelegge BitCoins.

Hvis det er grunnlag for det vil noen få større skattesmell enn andre:
Norske Kristoffer fant ut at han var BitCoin-millionær over natten »

(Kilde: Skatteetaten, HegnarOnline)

Mer om
annonse