Til hovedinnhold

Google går i strupen på Apples Airplay

Google Cast-knappen skal gjøre mediedeling enkelt.

Skjermdump/Google Developers
Slik ser Chromecast-pluggen ut. Den skal koste bare 35 dollar, eller 209 kroner.Foto: Google

Apple har frem til nå vært alene om å ha en virkelig enkel løsning for å sende bilder og video fra mobiler til storskjermen. Nå kommer Google med sitt eget svar på den enkle Airplay-teknologien. Hils på Google Cast.

Ved dagens lansering består Google Cast av to deler. En liten mottakerpinne med HDMI-kontakt, kjent som Chromecast, og en rekke utviklerverktøy for Android-plattformen, nettleseren Chrome, og til og med for Apples iOS.

Les også: Alle detaljene om nye Nexus 7 har lekket

Google Cast-knapp i Netflix?

Dermed kan utviklere av ulike medietjenester, eksempelvis Netflix eller HBO, på en enkel måte legge til Google Cast-knappen i appene sine, akkurat slik de i dag kan legge til støtte for Apple Airplay.

Løsningen skal bli ekstremt enkel å bruke for deg og meg. Den lille pluggen kobles bare til TV-en eller en hvilken som helst skjerm med HDMI-kontakt. Deretter kobler du den til det trådløse nettet, før du er klar til å flytte innhold trådløst mellom enhetene.

Slik beskrives den nye løsningen av Google selv. Så lenge enhetene er på samme nett, vil de oppdage hverandre, og du kan dele innholdet ditt mellom dem.Foto: Google

Fungerer de fleste typer innhold

Pluggen er oppfølgeren til Googles runde mediemottaker, Nexus Q, som ble lansert i fjor. Prisen er relativt lav – bare 35 dollar, eller 209 kroner.

Les også: Billig nettbrett, Jelly Bean og medieball fra Google

Google Cast fungerer med video og lyd, men siden Google bygger inn knappen i nettleseren Chrome, kan du også overføre helt vanlige nettsider til storskjermen bare ved å trykke på en knapp. Dette fungerer på tvers av enheter, plattformer og formfaktorer.

I dag: Et rottereir av standarder

Android-brukere blir i dag møtt av en rekke ulike standarder. Både DLNA og Intels Wireless Display-standard fins i en rekke ulike varianter. Ikke alle er like enkle å sette opp, og hvis du har produkter fra forskjellige produsenter er det ikke sikkert at alle produktene støtter helt samme variant av standarden som er valgt.

Resultatet er et kråkereir, der trådløs overføring kanskje fungerer, men ofte ikke gjør det. Hvis du vil være sikker på at alt virker, er det greiest å ha produkter fra samme produsent. Det er det mange som ikke har.

Dukker standarden opp i tilbehør?

Dårlig standardisering er kanskje en av de viktigste ulempene Googles Android-plattform fortsatt har, i forhold til Apples økosystem. Nå kan det altså ligge an til å bli mye enklere.

Det store spørsmålet er hvilket tilbehør som kan få støtte for teknologien. Et av Apples fortrinn her er naturligvis den brede støtten for Airplay i alt fra høyttalere til TV-er.

Google har lagt ut en rekke nettsider med mer informasjon om løsningen. Detaljene finner du her, her, og her.

Googles utviklerkonferanse er i gang, og søkegiganten har kommet med flere nyheter. Viktigst av alt er en helt ny utgave av nettbrettet Nexus 7, og Android 4.3. Vi kommer tilbake med mer.

Les også: Android 4.3 har lekket

annonse