Til hovedinnhold

Bransjen vurderer 4K-Blu-ray

Har satt sammen en egen ekspertgruppe.

RED, BDA

4K ser etter alt å dømme ut til å bli den neste kvalitetsstandarden innen lyd og bilde. Arvtakeren til Blu-ray og Full HD er likevel et godt stykke unna det generelle markedet og mannen i gata, men bransjen jobber på spreng for å gjøre den nye teknologien levedyktig.

Selskapet RED har for eksempel lansert 4K-spilleren Redray, mens Sony selger en TV med en innebygd 4K-avspiller. Samtidig har Europa fått verdens første 4K-kanal, og Japan har planer om å sende fotball-VM i 4K.

Alle disse tiltakene er imidlertid kun testprodukter eller har begrenset utbredelse, men det ønsker Blu-ray Disc Association (BDA) å gjøre noe med.

Ferskt initiativ

BDA er en sammenslutning av verdens ledende elektronikkprodusenter, med blant andre Sony, Panasonic, Philips, LG, Sharp og Samsung i spissen. Organisasjonen er ansvarlig for å utvikle og markedsføre Blu-ray-formatet, og nå vurderer de å tilføye 4K til den allerede eksisterende Blu-ray-teknologien.

Sammenslutningen har derfor utnevnt en ekspertgruppe som skal se på hvilke muligheter som eksisterer for at Blu-ray-formatet kan inkludere 4K-innhold. Dette kommer fram hos HDTV Magazine, som har korrespondert med BDA-president Andy Parsons over e-post.

Ifølge Parsons er ekspertgruppen helt fersk, og ble ikke opprettet før sent i fjor. Det endelige målet for gruppen er altså å finne ut hvordan bransjen kan presse 4K-oppløsning og høyere bildeoppdateringsfrekvens inn i Blu-ray.

Gruppen har fastsatt tre krav som må bli oppfylt:

  1. Gjennomførbarhet: Finnes det en praktisk måte for å inkludere teknologien i Blu-ray?
  2. Etterspørsel: Er det nok etterspørsel på den nye teknologien for å gjøre utviklingen økonomisk bærekraftig?
  3. Påvirkning av eksisterende teknologi: Hvis den nye teknologien blir tilføyd Blu-ray, kan eldre Blu-ray-spillere spille av 4K-formatet?

Viktig med bakoverkompatibilitet

Spesielt det siste punktet er viktig. Hvis ikke den nye teknologien blir kompatibel med eldre Blu-ray-avspillere, må sammenslutningen vurdere om det er verdt å introdusere 4K-Blu-ray – ettersom de fleste eksisterende enhetene ikke kan spille det av.

Hvis alle de tre kravene blir oppfylt, vil ekspertgruppen komme med en offisiell anbefaling til BDA, slik at sammenslutningen kan jobbe for å integrere den nye teknologien med Blu-ray-formatet.

Nøyaktig hvordan 4K eventuelt skal bli inkludert i Blu-ray, er fremdeles ukjent.

4K er fire ganger så høy oppløsning som Full HD 1080p, men visste du at det finnes en enda villere oppløsning? 8K får 4K til å blekne »

(Kilder: HDTV Magazine via HDTV Test)

annonse