Til hovedinnhold

Facebook var nede i en time

Verdens største nettsamfunn knakk sammen. Hackere hevder å stå bak.

Nettavisen

Tirsdag morgen norsk tid meldte brukere på Twitter over hele verden at Facebook var nede. Meldingen "Beklager, noe er galt" møtte brukere som forsøkte å logge seg på tjenesten.

Facebook skal ha vært nede siden 07.10, skriver The Next Web. Om lag én time senere var tjenesten oppe igjen.

- Facebook og Instagram er nede. La oss leve noen sekunder, kommenterte den kjente DJ-en Zedd.

Heller ikke meldingstjenesten Messenger og bildetjenesten Instagram fungerte for brukerne.Instagram eies og drives av Facebook.

Det ble også meldt om at datingtjenesten Tinder fikk problemer. Tjenesten henter blant annet ut bilder fra facebookprofiler.

Hackergruppe bak?

De tekniske problemene kommenteres hyppig på Twitter under #facebookdown, men det var uklart hvorfor nettverket var nede.

Teknobloggen Gizmodo skriver at problemene skyldtes dataangrep mot servere i USA. IT-selskapet Norse skriver på Twitter at mye tyder på et såkalt DDOS-angrep.

DDoS er en forkortelse for "Distributed Denial of Service", eller tjenestenektangrep på norsk. Det er ikke det samme som et hackerangrep.

Tjenestenektangrep gjennomføres ved at angriperen eller angriperne sender enorme mengder henvendelser til et nettsted samtidig via tusenvis av datamaskiner som tilhører uskyldige brukere.

Hackergruppen Lizard Squad, som tok ned nettsidene til Malaysia Airlines mandag, melder på Twitter at det er dem som står bak - og truer med flere angrep.

- Facebook, Instagram, Tinder, AIM og Hipchat er offline. Det kommer mer snart, skriver gruppen.

Twitter / Account SuspendedTwitter / Account Suspended

Lizard Squad hevder at Twitter ble spart først og fremst fordi gruppen bruker tjenesten til å kommunisere.

Tok til Twitter. Og Google Plus...

Som vanlig var det mye humor på bekostning av nettverket ute og gikk, og ikke rent få kommenterer at uten det sosiale nettverket var det mulig å leve litt igjen ...

Taper enorme summer

Facebook opplevde tekniske problemer sist i september 2014, og hadde også hikke gjennom sommeren. I september var tjenesten nede i 20 minutter.

Nettstedet Techcrunch skrev at de 20 minuttene Facebook var nede, tapte selskapet rundt en halv million dollar – over tre millioner norske kroner.

Det sosiale nettstedet har også hatt en problematisk sommer og var nede i korte perioder i mai, juni og august 2014.

Facebook jobber naturligvis på spreng for å rette opp feilen.

Les flere saker på Side3.no:

annonse