Tek.no

Nyhet

Nå kan alle klærne dine bli vanntette

Ny tøymykner hevder en runde i vaskemaskin er nok.

Sofft
29 Okt 2014 09:19

Klær har som kjent en tendens til å bli skitne etterhvert, og da er det bare én ting som hjelper: en god omgang i vaskemaskinen. Folka bak et nytt Kickstarter-prosjekt mener imidlertid at de har en bedre måte å utnytte vaskemaskinens effektivitet på, gjennom noe så enkelt som en tøymykner. Produktet har de kalt Sofft.

Sofft er imidlertid ikke som andre tøymyknere, ifølge Popsci.com. Produktet benytter nemlig nanopartikler til å gjøre klærne vannavstøtende.

Mer miljøvennlig metode

Måten du gjør klærne vannavstøtende på skal være såre enkel. Vask klærne med Sofft, og så fester hydrofobe mikropartikler seg til stoffet og gjør det både mykt og lite utsatt for skitt og flekker. Ifølge mannen bak metoden, Vinod Nair, er Sofft stort sett bedre på alle måter. Ikke bare hindrer mikropartiklene tøyet fra å bli skittent, det holder det også friskt lenger, samtidig som klærne slites mindre fordi de bruker kortere tid i vaskemaskinen.

De tørker også 25 prosent fortere, og puster bedre enn de ville ha gjort tidligere. Med Sofft kan man også kutte vaskemiddelforbruket med 50 - 70 prosent, ifølge Nair.

Ifølge tøymyknergründeren er det også mulig å vaske klærne i kaldt vann, noe som sparer 90 prosent av energien som vanligvis går med til å vaske klær. Til sammen har han regnet ut at dersom alle husholdninger i hele verden brukte Sofft, ville man spart miljøet for 100 millioner tonn CO2 i året – omtrent det samme som Belgias totale utslipp. Ifølge Nair er det ikke en ny teknologi som tas i bruk i vaskemiddelet, men en man har hatt en stund allerede. Det oppsiktsvekkende er imidlertid at dette er første gang noen har greid å lage en vaskemaskinvennlig vannavstøter som samtidig gjør klærne myke.

Så effektiv skal Sofft etter sigende være. Bildet i midten viser hvordan væsken påvirket ubehandlet stoff.Foto: Sofft

Dette er som nevnt for øvrig et Kickstarter-prosjekt, og så langt har Nair mottatt omtrent 46 000 dollar i støtte, eller rundt 300 000 norske kroner. Målet var 25 000, så nå har selskapet og produktet fått en god start på livet allerede.

Om det blir en suksess, er imidlertid bare å vente og se.

Under kan du se Kickstarter-videoen til tøymyknergründerne:

Det finnes allerede en spray som gjør nesten det samme:
Denne sprayen gjør alt vanntett »

(Kilde: Kickstarter via Popsci)

annonse

Les også