Til hovedinnhold

Viste ny betalingsløsning på Gulltasten

Telenor og DNB snart klar med lommebok til mobilen din.

Appworks / Scandic Fornebu: Telenor og DNB har lenge jobbet med en mobil lommebok som har fått navnet Valyou. På årets Gulltasten- og AppWorks-konferanse på Fornebu kunne Bjørn Skjelbred i DNB fortelle mer om løsningen, som skal rulles ut på utsalgssteder over hele landet om ikke lenge.

Valyou baserer seg på NFC – Near Field Communication – en løsning for trådløs kommunikasjon over korte avstander. De fleste nyere smartmobiler med Android har NFC, mens Apples iPhone mangler dette.

Skjelbred forteller at en rekke store aktører, som Google og PayPal, jobber med sine betalingsløsninger, og at en del banker ser på dette som en stor trussel.

– Det er en viktig grunn til at vi, DNB, ønsker å være aktive og være med på å drive utviklingen i stedet for å la oss styre av andre. Vi har jobbet sammen med Telenor i mange år, og har et godt samarbeid med andre banker også, sier Skjelbred.

Skal være enkel å bruke

Valyou er en mobil lommebok som er laget som en åpen plattform, hvor kortutstedere og andre kan legge inn sine tjenester. Mobil-appen vil støtte ikke bare betaling, men også shopping og billetter. Dermed kan brukeren få inn tilbud, kinobilletter, og annet i løsningen.

Brukeren betaler ved å legge mobiltelefonen på betalingsterminalen i butikken, som så leser av NFC-brikken i telefonen. For beløp under 200 kroner er det ikke nødvendig å taste PIN-kode, mens du må dette for høyere beløp. Ifølge Skjelbred skal du faktisk kunne betale selv om mobiltelefonen er tom for strøm, hvis beløpet er under 200 kroner. Det betyr altså at terminalen i butikken leser av NFC-brikken, og ikke har behov for at appen på mobilen skal gjøre noe.

Skjelbred forteller at Norge er et bra sted for å rulle ut nye mobiltjenester. Det er høy penetrasjon av smartmobiler, det er betalingsterminaler overalt, og vi har historisk sett vært flinke til å samarbeide.

– Du er nødt til å finne en samarbeidsløsning som fungerer for alle. Selv om Telenor og DNB drar lasset, ønsker vi å få med alle som jobber med mobile kort på vår løsning, sier han.

Både Visa, MasterCard og American Express er med i løsningen. I tillegg til at disse aktørene ivaretar sikkerheten på sin side, brukes også SIM-kortet i mobilen som sikkerhet.

Lås opp døren

Den mobile lommeboken skal ikke bare kunne brukes til å betale med.

Det har blitt testet ut å få hotellnøkler inn i en mobil lommebok. Da kan du sitte i taxien på vei til hotellet, og aktivere romnøkkelen i den mobile lommeboken. Så kan du gå direkte til rommet og låse opp når du ankommer hotellet.

– Det å slippe innsjekkingskøer er en fordel for både hotellet og gjester, forteller Skjelbred.

I dag er 25 prosent av butikkene hardwaremessig klare til å ta i bruk løsningen. Men så må programvare rulles ut før løsningen er klar til bruk. Et par hundre ansatte i DNB tester ut løsningen nå, og så vil de ha en «soft launch» med noen utvalgte grupper kunder og butikker.

– Når vi ser at dette ruller og går, kommer vi til å lansere i hele landet, sier Skjelbred.

Se også vår oversikt: Disse slåss om din mobile lommebok

Her kan du se AppWorks- og Gulltasten-foredragene live »

annonse