Til hovedinnhold

Slik så virus og ondsinnet programvare ut i gamle dager

«Virus-museum» lar deg oppleve virus fra 80- og 90-tallet – uten å ødelegge maskinen din.

The Malware Museum

Virus og skadevare har vært med oss omtrent like lenge som datamaskinene selv, og har utviklet seg i takt med datateknologien. For de som er interessert i hvordan virus har endret seg gjennom tidene finnes det en nyttig ressurs, nemlig et aldri så lite «museum».

«The Malware Museum» er navnet på en stor samling av virus og ondsinnet programvare som ble distribuert til PC-er på 80- og 90-tallet, altså allerede før Internett ble allemannseie.

Lar deg oppleve virusene selv

Det artige med muséet er at det ikke bare inneholder skjermbilder og informasjon, men lar deg også sjekke ut emulerte utgaver av selve virusene slik at du selv kan oppleve hvordan virusene artet seg på PC-en.

Virusene kom av og til med bilder og animasjoner, som her.
The Malware Museum

Alle de skadelige elementene ved virusene er fjernet, så det er ingen fare. Man kan laste ned blant annet animerte GIF-filer, flere ulike skjermbilder og kan kan også kjøre virusene direkte i nettleseren.

Musikk og animasjoner

Uansett hva man velge gir tjenesten et autentisk, og kanskje for noen nostalgisk, innblikk i hvordan det var å bli infisert på 80- og 90-tallet. Som nettsiden peker på hadde virusene i gamle dager en del karakteristiske egenskaper.

Noen ganger dukket det for eksempel opp musikk, enkle animasjoner og ikke minst meldinger fra viruset selv om at du hadde blitt infisert. Hittil har The Malware Museum et «utvalg» på 65 virus, men flere skal antakelig legges til etter hvert.

Virus har blitt ganske avanserte siden den gang: Nå kan virus infisere selve fastvaren, men det finnes hjelp »

annonse