Tek.no

Nyhet

Åpner for DNA-forskning i stor skala

Genom-tester pleide å koste 3 milliarder dollar. Nå: 1000 dollar.

Shutterstock/Illumina, montasje
15 Jan 2014 17:11

For å kunne gjøre nye fremskritt innen medisinsk forskning er vi nødt til å vite enda mer om gener og DNA. Nå ser fremtiden langt lysere ut, etter at et selskap har klart å senke prisen på en såkalt genom-test, en fullverdig DNA-test, til bare 1000 dollar. Dette melder Bloomberg.

Da The Human Genome Project (HGP) startet opp i 1990, fikk de tre milliarder dollar å rutte med i en 15-årsperiode. Dette har ført til noen av de største gjennombruddene innen genforskning i nyere tid, og i 2006 hadde forskerne kartlagt de om lag 30 000 genene som finnes i det menneskelige genom, ifølge Wikipedia.

Fra 3 milliarder dollar til 1000 dollar

Satt litt på spissen, kostet den første genom-testen opp mot tre milliarder dollar. Prisen på å gjennomføre en slik test har riktignok har falt de siste årene, men det blir fortsatt sett på som en dyr prosess.

Målet har derfor vært å få genom-testene ned i 1000 dollar, og den barrieren har selskapet Illumina nå brutt med sin nye supercomputer HiSeq X Ten. I tillegg til lavere pris vil det være mulig å gjennomføre flere analyser samtidig med den nye maskinen.

– For å kunne forstå og finne ut av for eksempel kreftsykdommer, må vi skaffe sekvenser med tusenvis av kreftgenomer, og dette er måten å gjøre det på, sier administrerende direktør Jay Flatley i Illumina, ifølge Bloomberg.

Foto: Illumina

Selskapet Ion Torrent erklærte i 2012 at de hadde brutt 1000 dollar-barrieren, men de klarte aldri å levere maskinene sine.

En vokste opp i Frankrike, den andre i USA:
Tvillingpar fant hverandre etter 25 år

(Kilder: Illumina, Bloomberg, Wikipedia)

annonse

Les også