Tek.no

Nyhet

Lilleputt banker Telenor og Netcom

Espen Irwing Swang
16 Okt 2007 10:17

Tre år etter at vi første gang fikk prøve Super-3G i Cannes har Telenor ennå ikke tatt teknologien i bruk. Netcom åpnet sitt nett i høst, men foreløpig er det nesten bare innenfor ring tre i Oslo at du kan ha glede av det. Imens har det lille selskapet ICE tatt innersvingen på konkurrentene og lansert et mobilt bredbånd som dekker tre firedeler av landarealet i Norge. 
Les også:
NMT-nettet er skrudd av
Disse kan vinne Gulltasten
Netcom dumper pris på mobilsurf

Raskere og bedre nett

I går holdt ICE pressekonferanse i anledning oppgraderingen av deres mobilnett til det som kalles Revisjon A. Dette er en oppgradering som gjør det mulig å surfe i hastigheter opp til 3,1 Mbit via deres mobilnett. Hastigheten er teoretisk, og i praksis vil den ligge på mellom 500 Kbit/s og 2 Mbit/s avhengig av hvor langt unna basestasjonen du befinner deg og hvor mange samtidige brukere det er i nettet.

Oppgraderingen til Rev A gjør topphastigheten for nedlasting 20 prosent raskere, forteller Mattias Peter i Ice. Samtidig utnyttes kapasiteten i nettet bedre, slik at mange vil oppleve en enda større økning. Da vi testet den nye ICE-routeren på Ringerike lå nedlastingshastigheten på om lag 1,6 Mbit/s. Med det gamle modemet lå den stort sett i underkant av 800 Kbit/s. I praksis ble altså hastigheten doblet med Rev A.

Enda større er økningen i opplastingshastighet. Den øker med 240 prosent til en teoretisk toppfart på 1,8 Mbit/s. I praksis vil den ligge på mellom 300 og 700 Kbit/s. Nettet er tilpasset tjenester som IP-telefoni, videokonferanse og spill. Allerede neste år kan nettet bli oppgradert på ny, og da til Revisjon B. Revisjon B har en teoretisk hastighet på mellom 9,8 og 14,7 Mbit/s avhengig av teknologien som velges. 

Alternativ til ADSL

Mattias Peter vil ikke gå så langt som til å si at ICE gjør hele Norge til en trådløs sone, men presiserer at det dreier seg om mobilt Internett. – På steder der det ikke er mulig å få ADSL er dette like vel et godt alternativ, sier Peter.

Etter en lengre teknisk beskrivelse av rekkevidder, svarhastigheter og utbygging av nye basestasjoner viste Peter frem tre dekningskart. Kartene viste dekningsgrad for 3G hos Telenor og Netcom samt for ICE-nettet. Mens det meste av Norge var fargelagt på ICE-kartet, tegnet dekningen på Telenor og Netcom-kartene seg som ørsmå prikker. Og da var det 3G-dekningen som var vist – ikke Super-3G. 

I mange områder der det ikke finnes mobildekning vil du nå kunne ringe med mobilen, via IP-telefoni på ICE-nettet.

Alternativer

Vi har selv fått anledning til å teste det nye nettet med to ulike løsninger. Det ene består av en router som setter opp et trådløst nett og knytter dette til omverdenen via ICE-nettet. Det minner om den trådløse routeren vi har til ADSL hjemme, men i stedet for en ledning til veggen har denne routeren to ekstra antenner som knytter den til ICE-nettet. Boksen kan drives både med nettstrøm og med batteri. I tillegg følger det med en kabel for lading i bil.

Alternativet er et lite USB-modem som inneholder all nødvendig programvare for å komme direkte på nett med en PC. Modemet har også et eget innbygget minne der du finner drivere for Mac og Linux. Modemet henter strøm fra USB-porten (fra to porter om du trenger ekstra effekt) og er plug and play. 

Prøvetur

At dekningen er blitt bedre erfarte vi raskt da vi tok en testtur med bilen. Det meste av Hallingdal er dekket, selv om det finnes en del blindsoner langs veien. På kjøreturen benyttet vi ICE-routeren, og dermed ble hele bilen en trådløs sone. På stedene der vi fant dekning kunne vi ringe med vår Nokia N95 via Internett, og vi kunne streame TV til bilen på det meste av kjøreturen. 

Routeren burde være ideell for buss- og turbilselskaper som kjører lange strekninger, og som med ett slikt modem kan tilby sine passasjerer trådløst nett på turen. Nå kan ikke så mange streame TV samtidig, men å lese e-post eller surfe på nettsider krever ikke så stor båndbredde. 

Fleksibel

Løsningen er også ideell for hyttefolk eller båtfolk, ettersom du kan velge en abonnementsløsning som gjør at du bare betaler for tilgang når du faktisk trenger det. Et ukesabonnement koster 175 kroner, og fakturering skjer automatisk. Bruker du modemet betaler du for en uke, som strekker seg fra mandag til søndag. Det er verdt å merke seg at om du bruker modemet en søndag, så vil du måtte betale for en ny uke om du også bruker modemet påfølgende dag.

Du kan også tegne månedsabonnement, som koster 399 kroner for USB-modemet, og 449 om du velger WLAN-routeren. Routerløsningen er dyrere, fordi den åpner for flere samtidige brukere. Det koster ikke noe ekstra om du tar modemet eller routeren med til Sverige eller Danmark. I disse landene er for øvrig ICE-dekningen er enda bedre enn i Norge. 

For godt til å være sant?

ICE-løsningen er nesten for god til å være sann, og kan minne om en snarvei ingen har lagt merke til ennå. Spørsmålet er om vi virkelig vil kunne kjøre like fort på denne veien når flere oppdager den. En rask trafikkvekst kan kompenseres med utvidelse av veibredden. ICE har 16.000 kunder i Norge, og antallet øker raskt. - Vår teknologi er mye billigere å bygge ut. En basastasjon fra Ice dekker samme område som 20 basestasjoner med 3G. Dermed kan ICE utvide kapasiteten til en langt lavere kost enn konkurrentene.

annonse

Les også