Tek.no

Nyhet

Spar flere tusen kroner på ny Mac

Øystein W Høie
18 Nov 2010 18:34

Apples maskiner er ikke billige, men er du litt driftig kan du sikre deg en fullblods Mac til en langt hyggeligere pris enn Apple forlanger.

Grunnmodellene Apple selger er nemlig ikke så dyre. Det er først når du skal ha mer minne og lagringsplass at prisene begynner å skyte fart. Kjøper du heller dette tilbehøret fra en uavhengig nettbutikk og setter det i maskinen selv, er det store summer å spare.

Les også: PC eller Mac - hva er best?

Store prisforskjeller
Selv på den billigste bærbare Apple tilbyr, MacBook 13", kan du spare 1200 kroner om du ettermonterer 4 GB minne og 500 GB disk.

På den stasjonære maskinen iMac er det enda mer å hente, spesielt om du skal ha litt dyrere komponenter. Apple krever hele 6375 kroner for en 256 GB minnedisk. Kjøper du heller en Kingston V+ SSD i samme størrelse og ettermonterer den, får du den for 3770 kroner, og har spart tre tusenlapper.

Det verste eksempelet er på Apples server Mac Pro. Skal du sette inn 32 GB minne i maskinen, sparer du utrolige 23 000 kroner på å gjøre det selv. Alt du trenger er minne fra produsenten Crucial, som står inne for at deres minne skal fungere like bra som originalminnet i Mac Pro.

Bestem selvDet er ikke bare lavere pris som er fordelen med å montere selv. En annen bonus er at du kan utstyre maskinen med tilbehør som Apple ikke tilbyr.

Det er for eksempel et meget begrenset utvalg av harddisker å velge mellom til nye Mac-er. På egenhånd kan du montere både større og raskere disker. I tillegg kan du sette inn minnedisk (SSD) i enhver Mac, og ikke bare de som Apple tilbyr det på.

Les også: Maskinen din vil elske en SSD

Slik monterer du

På de aller fleste maskinene til Apple er det uproblematisk å sette inn nytt minne og harddisk selv. Instrukser ligger klare i rotkatalogen på disken din i mappen "Brukerveiledninger og informasjon". Her får du forklart steg for steg hvordan du monterer både minne og harddisk. Du kan også laste ned bruksanvisningene fra Apples supportsider.

På YouTube finnes det dessuten et vell av videoer som viser deg hvordan du oppgraderer. Her kan du for eksempel se hvordan du skifter harddisken på Macbook Pro.

Noen begrensninger er det:

På de stasjonære iMac og Mac mini-maskinene kan du bare montere minne på egenhånd. Installerer du ny disk, mister du garantien.

MacBook Air er det ikke meningen at vanlige brukere skal åpne i det hele tatt. Maskinene kan selvsagt skrus opp, men det krever en del fingerferdighet, og du mister også her garantien.

Er du ikke lysten på å gjøre monteringen selv, kan du heller få det gjort hos en Apple-forhandler.

– Vi kan åpne maskinen og skru inn disk og minne for deg. Arbeidet kommer da på rundt en tusenlapp, forteller servicesjef i Eplehuset, Per-Åge Themte.

Så lenge de nye komponentene er mer enn tusen kroner billigere enn hos Apple Store, vil du fremdeles være i pluss.

Så mye kan du spare

I tabellene nedenfor har vi sett på hvor mye det er å spare på å handle inn Apples feteste konfigurasjoner på egenhånd.
Alle prisene er hentet inn den 18. november med Teknofils prissøk.

Når det gjelder minne har vi tatt utgangspunkt i største mulige oppgradering. Det skal påpekes at det kun er de med spesielle behov som har bruk for 8 GB minne eller mer. Det er først til tyngre oppgaver som bilde-, video- og 3d-redigering at så store minnestørrelser vil gi et merkbart utslag på ytelsen.

Macbook 13"

Macbook Pro 13"

Macbook Pro 15 og 17"

Mac mini

iMac 21"

iMac 27"

Mac Pro

For enkelhets skyld har vi ikke tatt med frakt i denne beregningen.

Vi har etter beste evne valgt like komponenter som Apple bruker, og deretter tattt utgangspunkt i produktet med laveste pris. Siden Apple ikke oppgir detaljerte spesifikasjoner på komponentene sine kan det forekomme forskjeller i ytelse.

Les også
Apple MacBook Air 13"
Les også
Slik blir fremtidens Mac
Les også
Dette lanserte Apple i dag
Les også
PC eller Mac - hva er best?
annonse

Les også