NyhetOlympus legger lista høyere

Olympus lanserer PEN E-P3, E-PL3 og E-PM1

Nye PEN-modeller tar opp kampen med både kompaktkamera og speilrefleks.

E-P3 likner på forgjengeren, men har utskiftbart grep.

Olympus var tidlig ute med speilløse systemkameraer, såkalte hybridkameraer, og har allerede rukket å ha en rekke modeller på markedet en stund. Forrige uke lanserte de tre nye modeller som alle har er viktige nok i seg selv.

De nye modellene er PEN E-P3, som er toppmodellen og den største av dem. Deretter følger E-PL3, som er en rimeligere modell. Denne har blitt mye mindre enn tidligere modeller i serien. Til slutt følger en modell som ikke har noen forgjenger, E-PM1, som ikke er stort større enn kompaktkameraet Olympus XZ-1. Hvis du har problemer med bokstavnavnene her, kan du tenke på at P står for PEN, PL står for PEN Light og PM for PEN Mini.

Den største nyheten er at kameraene har fått langt raskere autofokus. En rask sammenlikning viser at den i godt lys er et ørlite hakk raskere enn på Panasonics tilsvarende kameraer. Vi har tidligere vært mektig imponert over Panasonic på nettopp dette området. I svakt lys gjør den det så vidt litt svakere enn Panasonic. Men det betyr uansett at autofokushastigheten er så god at dette ikke lenger er noe å tenke på. Den er høyere enn på de aller fleste speilreflekskameraer, og mer presis også. I tillegg til å at fokusen er rask, går den også konstant. Det betyr at kameraet fokuserer hele tiden på det den tror er hovedmotivet. Du vil dermed oppleve at det meste du skal fotografere allerede er i fokus når du ber kamerat om å fokusere.

Med dobbelt så rask prosessering, kan kameraet gjøre bedre støyfjerning, og dermed klare høyere ISO-verider. Nå støttes opp til ISO 12800, selv om vi har indikasjoner på at det ikke egentlig er brukbart. Men bedre enn på tidligere modeller er det nok.  Alle modellene har en LiveMOS-brikke på 12 megapiksler.

Videofunksjonen har også blitt bedre, og nå støttes 1920 x 1080 60i i AVCHD eller Motion JPEG.
Det har kommet et par nye kunstfiltre, og det er nå totalt 10 av dem, og alle tre modellene har tilbehørssko til blits, søker, mikrofon eller annet.

E-P3
E-P3 er som sagt den største og mest avanserte av dem. Den har den beste ergonomien og en 7,5cm trykkfølsom OLED-skjerm som gir gode kontraster også i sollys. Du kan navigere menyer og til og med fokusere og ta bilde der du trykker på skjermen.

Foran på kameraet går det an å sette et grep, så det ligger bedre i hånden. Du kan til og med velge mellom to forskjellige grep, eller du kan bruke det uten, hvis du foretrekker det.

Til slutt er det støtte for 3D-bilder og SDXC og Eye-Fi-kort.

I det hele ser dette ut som et systemkamera som kan passe til veldig mange. Det vil være fint for gatefoto, men kanskje aller best på reiser, når du vil ha noe lite og lett å ta bilder med, men ikke vil gå på akkord med bildekvaliteten.

E-P3 kommer i butikkene i slutten av juli, og har en veiledende pris på 6995,- for kit med den nye 14-42mm.

E-PL3 har blitt mindre enn forgjengeren.

E-PL3
Neste modell ned er E-PL3. Dette er den modellen som har fått den største utvendige ansiktsløftningen. Den har blitt atskillig mindre enn E-PL2 og har fått vippbar skjerm. Det er både smalere, lavere og tynnere enn forgjengeren, men ser ellers ikke ut til å ha måttet ofre mye i forhold til denne, snarere tvert imot. Du får ikke det samme lekre retrodesignet som på storebror, og heller ikke like god skjerm og det er en del andre forskjeller også, men alt det vesentlige, som bildekvaltiet, autofokus og tilbehør er det samme. Til gjengjeld sparer du litt penger.

Vippbar skjerm er nytt på E-PL3

E-PL3 kommer i slutten av august, men prisen er ennå ikke satt.

E-PM1
Dette er nykommeren, og er kameraet for deg som aldri får kameraet lite nok. Det er egentlig et kamera som dette vi har ventet på siden standarden ble lansert for tre år siden – et kamera som i størrelse konkurrerer med kompaktkameraene, men i bildekvalitet konkurrerer med speilrefleks. Det blir naturligvis aldri så lite som et kompaktkamera da du må ha objektiv på kameraet, men det er pokker ikke så langt unna.

E-PM1 er, uten objektiv, så vidt større en Olympus XZ1. Men det har likevel de samme funksjonene som er listet øverst i artikkelen, og bør derfor prestere meget bra. Ting blir kanskje litt smått, og ergonomien blir ikke like bra som på et speilreflekskamera, men med denne størrelsen er man villig til å ofre noe. Dette er et kamera som alltid kan være med.

E-PM1 kommer i slutten av august, og prisen er foreløpig ikke kjent.

E-PM1 har så vidt plass til fatningen.

E-P3 er kameraet for dem som vil erstatte speilreflekskameraet. E-PL3 er kameraet for de som har hatt kompaktkamera, og vi ha noe bedre mens E-PM1 er både for sistnevnte gruppe, men også for dem som ønsker å beholde speilreflekskameraet men ønsker seg noe mindre ved en del anledninger.

Les også: Knøttlite systemkamera får plass i lomma.
Les også: Sniktitt på Panasonic GF3

Vi var med på presselanseringen av de nye PEN-kameraene, og fikk brukt en del tid med E-P3. Denne dukker snart opp her på Akam.

annonse