400.000 fiberkunder om tre år
Canal Digital lanserte denne uken bredbåndslinje på 60Mbps for sine kunder og Get på sin side planlegger å lansere et lignende tilbud. Derimot er det fler som spent venter på at fibernettet bygges ut slik at fler får tilgang til høyere hastighet på bredbånd. Lyse Tele jobber med saken.
Test din egen internetthastighet her.
Har du linje på over 10Mbps, benytt i så fall vår nye java-test.
Raskest nett på landet
Lyse Tele og løsningen Altibox er per i dag det selskapet i Norge som har satset sterkest på fibernett i Norge. Sammen med sine samarbeidspartnere har de rundt 90 prosent av dette markedet her i landet. Men så langt har fibertilgang blitt forebeholdt mindre tettsteder og villastrøk. I sentrumsnære områder i storbyer har det så langt vært lite satsning. Det vil nå endre seg.
- Utgangspunktet vårt for i år er å levere fiber til 54.000 nye kunder i løpet av året. Dette vil være fra Harstad i nord til Kragerø i sør. Men den store veksten vil nå komme i bysentraene. Blant annet jobber vi med utbygning i Bergen, Kristiansand og Porsgrunn, forteller Eirik Gundegjerde, administrerende direktør hos Lyse Tele til Teknofil.
Målet er å kunne gi 400.000 husstander i Norge tilgang til fibernett innen 2012 og Gundegjerdet mener utviklingen går som den skal. I alt har de til nå avtale med 170.000 kunder hvorav 140.000 er koblet opp på fibernett.
I statistikken på Teknofils speedometer er det tydelig at fibernett er på vei inn i norske hjem. Målningene av linjehastigheten går stadig høyere og de er spesielt lokale leverandører som kan skilte med høy hastighet. I Nittedal er det for eksempel den lokale leverandøren Nittedalsnett som utpeker seg med sine fiberoptiske løsninger. I Oslo kan en på samme måte se at leverandøren Consoll får over snittet gode resultater.
Hvem leverer raskest nett i din kommune? Sjekk i vår kommuneoversikt.
Oslo søker ikke støtte
Det er derimot langt fra alle som har mulighet til å koble seg opp mot fibernettet. I Oslo har så langt utbyggingen gått tregt og Norges hovedstad ligger snart etter på netthastigheten sammenlignet med mindre tettsteder her i landet. Det er også usikkert om Oslo Kommune vil gå inn for noen satsning på dette området. Fornyings- og administrasjonsdepartementet bevilger økonomisk støtte til kommuner som vil bygge ut sin infrastruktur, men så langt har ikke Oslo søkt om støtte for dette. Heller ikke da departementet i fjor utlyste 35 millioner kroner øremerket Oslo, Akershus og Vestfold. Akershus og Vestfold søkte da om midlene, Oslo valgte derimot å stå over. Likevel vil neppe Oslos befolkning bli utelatt i fremtidens satsning. Viken Fibernett, en av samarbeidspartnerne til Lyse Tele, jobber nettopp med utviklingen her.
- Vi har store planer fremover. Vi konsentrerer oss om Oslo og Bærum og bygger ut i 55 områder her. Ett område tilsvarer mellom300 og 350 husstander. Når vi bygger ut i et område lyser vi først ut for å se interessen i området om den ligger på over 50 prosent så starter vi utbygging. Til nå har vi satset på villaområder, men boligsameier vil være høyst aktuelt i fremtiden, påpeker Lise Skarpås, administrerende direktør for Viken Fibernett ovenfor Teknofil.
Finanskrisen stanser ikke planene
Lyse og deres samarbeidspartnere er derimot langt fra de eneste som satser på utbygging av fiber. Også Telenor har sagt at de vil jobbe med å utvikle og utvide dette tilbudet i Norge. Men forrige måned kom Erik Nord, direktør i Telenor Media and Content Services, med et varsku om at videre utbygging av fibernettet vil bremses opp som en følge av finanskrisen.
- Finanskrisen har gjort store innhogg i økonomien. Til forskjell fra IT-boblen som sprakk i 2000, er bransjene denne gangen et offer for krisen. Vi tror at krisen kan sette fremtiden på vent, i forhold til at innvesteringene kan stoppe opp på grunn av at det er vanskelig å få lån. Dette vil påvirke hastigheten på utrullingen av ny teknologi, forklarte Nord på et møte arrangert av DigitalTV forum i mars måned.
Gundegjerdet og Skarpås ser derimot ingen grunn til å frykte for utrulling av fibernett her i landet. De tror nordmenn fortsatt vil bruke penger og være interessert i slik nettilgang.
- Det er klar finanskrisen lager press for mange. Men til gjengjeld har vi fått en historisk lav rente og våre samarbeidspartnere blir i mindre grad berørt av krisen. Tvert i mot har vi for tiden all time high, forteller Gundegjerdet.
Vil lansere gigabitsnett
Per i dag er den raskeste nettlinjen fra Altibox på 100Mbps ned og 100Mbps opp. For en slik tilgang må du betale rundt 2000 kroner i måneden, men Gundegjerdet tviler på at taket på hastigheten er nådd med det.
- Vi vil på ingen måte stoppe på 100Mbps. Det ligger i utgangspunktet ingen begrensninger på hastigheten vi kan ha i fibernettet. Vi jobber med et pilotprosjekt med gigabitlinjer. Dette er et produkt vi vil få på plass så fort teknologien blir billigere og dermed mer gunstig for kundene, avslutter Gundegjerdet.
Lurer du på hvor stor hastighet du har på din nettlinje? Test selv her.