Tek.no

Nyhet

Sniktitt: Panasonic Lumix ZX1

29 Jan 2011 05:27Først publisert 27 Juli 2009 17:00
annonse

(Lisboa/Teknofil.no): For Panasonic har utvilsomt laget et veldig bra kamera i Lumix ZX1. Vi var så heldige at vi fikk være med på verdenslanseringen av det nye kameraet i Lisboa denne måneden. Da fikk vi også to dager til å prøve det ut og dette er et kamera som har mye å by på.
For de som har lest nyheten om de fire nye Lumix-kameraene til Panasonic kommer ikke de nye funksjonene som noen overraskelse. De andre kan imidlertid legge merke til nøkkelord som intelligent auto, ansiktsgjenkjenning, HD-video, stor brennvidde og kraftig bildestabilisator.
Mega, Power, Ultra
For ZX1 har fått det nye Power OIS-systemet til Panasonic. Dette står for Power Optical Image Stabilizer og er selskapets nyest bildestabilisator. En oppgradering fra den forrige Mega OIS-teknologien. Vi må si vi er veldig spent på hva neste vil hete. Blir det super? Blir det ultra? Blir det Power Mega?
Spøk til side; at kameraet har en kraftig billedstabilisator er hevet over enhver tvil. Vi prøvde dette grundig og det var bare å ta av seg hatten for måten bildet roet seg når utløseren ble trykket halvveis ned. Undertegnede skjelver som vanlig som et aspeløv. Dette kombinert med maksimal zoom er sjelden noen god idé. ZX1 klarte allikevel å ta unna det aller, aller meste av bevegelse.


Dette er gull, for både oss som skjelver og de som sliter med å ta bilder i dårlig lysforhold. Da kan det vel kanskje være det samme hvor mange tåpelige ord som legges foran funksjonsnavnet.
Store muligheter
Det andre punktet som imponerte mest var vel selve linsen til ZX1. For med en 25mm vidvinkellinse som kan zoome opptil 8 ganger åpner det for store muligheter for fotografen. Det å komme helt ned til 25 millimeter er veldig befriende og gir kreativiteten fritt spillerom. Når du også kan zoome slik at du i praksis har brennvidde opptil 200mm får du egentlig i både pose og sekk.
Selve billedkvaliteten virket også å være mer enn tilfredsstillende til å komme fra et lite kompaktkamera. Nå har vi ikke hatt de store mulighetene til å gå i detalj på dette, men en rask gjennomgang viser at det ikke er mye å klage på for den vanlige mannen i gata i hvert fall.
Hvis vi skal klage på noe i forhold til linsen må det være hastigheten. For det å zoome tok overraskende lang tid. Selv om vi brukte de dedikerte snarveisknappene som zoomet maksimalt tok det lang tid. Dette skapte litt irritasjon, og sto i kontrast til hastigheten ellers.


 For alt i alt var kameraet lynraskt. Fra avslått tilstand til første bildet er tatt tok det bare i overkant av ett sekund, noe som ikke er mye mer enn tiden det tar å trykke på de to knappene og flytte fingeren i mellom. Mulightene for å få kapret det viktige øyeblikksbildet er dermed større enn noensinne.
Nå skryter da også Panasonic av å ha industriens raskeste autofokus. Den skal være dobbelt så rask som tidligere. Vi skal ikke prøve å bevise eller motbevise dette, men det var ekstremt få ganger vi irriterte oss over denne funksjonen. Stort sett hele tiden leverte den som bare det.
Intelligent, men ikke så intelligent
En av de andre viktige områdene til ZX1 og de andre nye kameraene til Panasonic er iA, eller intelligent automodus. Panasonic har vært kjent for å ha blant bransjens beste automatfunksjoner, men denne skal nå være betraktelig bedre.
Nå skal den skjønne hva du vil ta bilde av og stille inn ISO, eksponering og andre viktige elementer automatisk. Dette skal gjelde de fem vanligste bildetypene: portrett, landskap, portrettbilder på kveldstid, landskap på kveldstid og makro. Det vi prøvde av dette virket lovende og gjør det enda enklere for fotografen å bare tenke på motivet.


Et annet punkt som ikke var fullt så intelligent var ansiktsgjenkjennelsen. Det er nemlig mulig å registrere opptil seks personer med navn i kameraet. Så kan disse kobles mot tre bilder hver slik at kameraet har litt data for å kjenne igjen personene som det oftest tas bilde av.
I teorien er jo dette veldig bra, men når gamle damer oftere blir kjent igjen som unge gutter er det vanskelig å ta funksjonen seriøst. Nå skal det sies at kameraet hadde en uferdig versjon av programvaren, så Panasonic har et lite halmstrå å klamre seg til her.
Kan du kaste speilrefleksen?
Uansett må vi si at vi ble veldig glad i dette kameraet. Vi fikk utdelt et slikt til test når vi kom ned til Lisboa. I tillegg kunne vi få prøve det mer avanserte FZ38-kameraet litt sporadisk. Overraskende nok ble vi faktisk langt mer glad i ZX1 enn FZ38. Dette kan selvsagt endre seg når vi tar de nærmere i øyesyn, men på to dager aktiv sightseeing var ZX1 et perfekt reisefølge.


 Kompakt, som oftest raskt, smart, god bildekvalitet og med kraftig bildestabilisator ga dette kameraet langt bedre resultater enn ventet, og det var en glede å slippe å dra på den store speilrefleksen. Den var stort sett aldri savnet.
Det er vel kanskje drøyt å si at du kan kaste speilrefleksen, men at ZX1 er et fint alternativ når du ikke har ork eller plass til den mer avanserte varianten er hevet over enhver tvil. Kameraet passerte også en av de viktigste testene: hvor vanskelig er det å levere tilbake etter test.
VANSKELIG.
PS: Beklageligvis har vi ikke anledning til å vise frem bildene vi tok med kameraet siden de ble tatt med en uferdig versjon av kameraet. Teknofil.no kommer imidlertid tilbake med en test av den ferdige versjonen så fort vi har anledning. Da med bilder både av og med kameraet. 

Les også
Test av Panasonic Lumix DMC-TZ7
Les også
Kameradryss fra Panasonic
Les også
Vårens kamerarush
annonse

Les også