Til hovedinnhold

Ny brikke skal gi bedre mobilfoto

Samsung gjør pikslene enda mindre.

Selskapet kaller sin nye CMOS-sensorteknologi for «ISOCELL». Den skal forbedre bildene i kameraene vi finner i smartmobiler og nettbrett. Dette er produkter som krever stadig høyere oppløsing og bildekvalitet, uten at den fysiske utførelsen skal bli større eller tykkere. Det er særlig på lysfølsomhet og fargegjengivelse at forbedringene skal gjøre seg gjeldende.

Sensordesign

Dette bildet skal vise forskjellen på nåværende og den nye sensoren.Foto: Samsung

Kvaliteten på sensoren avgjøres av hvor mye lys som blir presist fanget inn av den enkelte cellen på sensoren. Markedet etterspør stadig høyere oppløsning og bedre bildekvalitet, uten at selve kameraet skal bli større. Da må pikslene bli mindre, forklarer Samsung.

Les også: Fotointeresserte fnyser av mobilkameraet

Fram til nå har utviklingen av bildesensorer dreid seg om å øke lysfølsomheten, slik at sensorene har gått fra å bruke FSI («Front Side Illumination») til BSI («Back Side Illumination»). Dette har økt lysfølsomheten, men har også flere ulemper, særlig når pikslenes størrelse reduseres.

Det største problemet med dagens BSI-sensorer er at det oppstår elektrisk krysstale mellom de enkelte cellene på sensoren, noe som resulterer i bildestøy og fargeblødning mellom de enkelte pikslene.

I tillegg kan spenning «blø» mellom de enkelte pikslene dersom cellen når sin maksimale kapasitet for opplading av fotonene; denne maksimalverdien omtales ofte som «Full Well Capasity» (FWC). Mer om sensorer her.

ISOCELL

Samsungs nye design, ISOCELL, forsøker å forbedre disse svakhetene. De enkelte pikslene har blitt bedre isolert fra hverandre, og det medfører at flere fotoner samles av riktig celle. Samtidig reduseres den uønskete elektriske «blødningen» mellom naboceller som BSI med svært små celler sliter med.

Les også: Samarbeider for å fange mer lys

I praksis betyr disse forbedringene flere ting: Ifølge Samsungs tall blir krysstalen mellom pikslene redusert med 30 prosent. Dette resulterer i bedre fargeytelse for å gjengi motivet mer korrekt.

Samtidig blir FWC 30 prosent høyere, noe som direkte gir den enkelte cellen høyere dynamisk område. Det betyr at pikselen klarer å nyttiggjøre seg både sterkere og svakere lys enn før.

I tillegg øker dette designet «Chief Ray Angle» (CRA) med 20 prosent, noe som gjør at avstanden mellom bildebrikke og linse kan reduseres. Det er dette som gjør brikken så velegnet for kamera i mobile enheter.

I produsenttest nå

Dagens toppmodeller fra Samsung har ikke den nye brikken, men det er all grunn til å vente at den kommer i neste generasjon.Foto: Samsung

Samsungs første bildebrikke med ISOCELL-teknologien er i skrivende stund ute i test hos kundene, altså mobil- og nettbrettfabrikantene. Denne bildebrikken har 8 megapikslers oppløsning, med 1.12 um (mikrometer) pikselstørrelse på en 1/4-tommers brikke.

Samsung opplyser at de planlegger å starte serieproduksjon i løpet av fjerde kvartal i år. Ifølge en markedsundersøkelse som Samsung viser til, kommer omtrent 66 prosent av smartmobilene i 2014 til å ha kameraer på 8 megapiksler eller mer.

Les også Refleksjon: Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Les også
Knips nå, fokuser siden
Les også
Sylskarp miniatyrvidvinkel
Les også
Stereokamera for smartmobiler
Les også
Samarbeider for å fange mer lys
Les også
Bedre mobilbilder med ny teknologi
Les også
Slik blir fremtidens kamerabrikker
annonse