Tek.no

Nyhet

Lås opp telefonen med øynene dine

Kode og fingeravtrykk er avleggs, nå er det iris-scanning som gjelder.

Kristoffer Møllevik
3 Mar 2015 16:07

Datasikkerheten er alltid i et pågående «våpenkappløp» mellom de som lager sperringer for å beskytte data, og de som bryter ned eller jobber seg rundt sperringene for å få tak i beskyttet data. Det kan fort bli både pinlig og dårlig for foretningene hvis feil informasjon kommer på avveie, slik som i saken der Sony ble hacket, og både filmer og e-poster havnet i feil hender.

Men det hjelper lite å ha heftige sikkerhetssytemer inn til lokalnettet hvis du ikke passer godt på dataene du bærer med deg. Telefoner, nettbrett og datamaskiner kan bli stjålet. Passord og pinkoder kan knekkes og gjettes, fingeravtrykk forfalskes, men irisen på øyet skulle det være verre med.

Lås opp skjermen på (og med) et øyeblikk

I følge en pressemelding har Fujitsu utviklet et system for iris-gjenkjenning som kan brukes sammen med smarttelefoner og nettbrett. I følge Fujitsu skal iris-gjenkjenning være veldig enkelt å bruke, men vanskelig å forfalske. Tanken på at telefonen fungerer kun når vi selv ser på den, uten at vi trenger å låse den opp med passord eller fingeravtrykk er i alle fall forlokkende. Du trenger ikke tenke på hansker, våte eller skitne fingre, eller styre med å taste passordet feil når du er på farten; bare se på skjermen så er den klar.

Foto: Fujitsu

På samme måte som fingeravtrykk er det ingen mennesker som har helt lik iris. Men i motsetning til fingeravtrykk må du ikke bruke hansker for å unngå å sette igjen avtrykket overalt hvor du går. Irisen er også mindre utsatt for skader enn fingrene.

Fujitsus system lyser opp øyet med et infrarødt LED-lys, og så leses irisen av med et infrarødt kamera. Dette skal fungere fint på «normal bruksavstand» for mobiltelefoner. Fujitsu ser for seg at teknologien kan brukes også for andre enheter og sikkerhetsløsninger, og at teknologien skal være klar for å settes ut i kommersiell produksjon iløpet av dette forettningsåret.

Vi er spente på å prøve ut systemet for å finne ut hvor mye bevegelse det tåler. Kan det brukes mens vi går? Og hvor vanskelig er det å lure det?

Skal de tjene store penger på dette ser det ut til at det er Apple de må fri til, det er der pengene er»

(Kilde: Pressemelding)

Les også
PayPal vil bringe passordene inn i kroppen
Les også
Nå kan hackere stjele fingeravtrykket ditt kun ved hjelp av et bilde av hånden din
Les også
– Glem fingeravtrykk, denne er bedre
annonse

Les også