Til hovedinnhold

Kjepper i hjulene for Nvidias nye grafikkort-planer

GTX 700-seriens arvtaker kan drøye helt til neste år.

Tilbake i februar trakk Nvidia sin nyeste grafikkprosessorarkitektur, Maxwell (Ekstra) opp av hatten . Siden den gang har vi stiftet bedre bekjentskap med det svært strømgjerrige og effektive kortet GTX 750 Ti, som er ventet å sette standarden for hvordan de mer potente medlemmene av GTX-serien vil yte med oppgradert arkitektur.

Dersom vi ser på grafikkmuskler per watt skal Maxwell yte omtrent dobbelt så bra som dagens Kepler-arkitektur.

Må vente

Verstingmodellene, som arvtakeren til dagens Kepler-baserte GTX 780- og TITAN-kort, var ventet å følge litt senere i år. Skal vi tro kilder nettstedet Sweclockers har snakket med kan det imidlertid virke som om vi som venter på den fulle nye GTX 800-serien må smøre oss med et tykt lag ventepasta.

Maxwell er Keplers etterfølger.Foto: Nvidia

Mens Nvidia utnytter den eksisterende 28-nanometerteknologien i tilvirkningen av dagens grafikkort, inkludert GTX 750 Ti, skal det være helt nødvendig å gå over til den mer effektive 20-nanometerteknologien før de resterende lanseringene kan bli en realitet.

Sliter med krympeprosessen

Nvidia har ikke selv kontroll på produksjonsprosessen av halvlederematerialet som de bruker i sine skjermkort, da dette er satt bort til taiwanske TSMC. Dessverre har TSMC møtt problemer i krympeprosessen fra 28- til 20-nanometer, og dette får naturligvis ringvirkninger for Nvidias planer.

Skal vi tro kilden sliter TMSC med høy feilprosent på halvlederene sine, noe som ikke akkurat er et ukjent problem i bransjen. Vi må også vente til 2015 med å se de hvasseste GTX-kortene i 800-serien, mener de å vite.

Problemene kan forklare hvorfor Nvidia valgte å innlemme Maxwell-baserte GTX 750 Ti i den eksisterende Kepler-serien, og ikke startet GTX 800-festen først som sist.

For bærbare er imidlertid GTX 800M-serien på plass:
Den skal gi små bærbare rå grafikk og ta vare på batteriet »

(Kilde: Sweclockers)

annonse