Til hovedinnhold

– Google utvikler nettbrett med avansert supersyn

De første prototypene lages allerede i juni, ifølge anonyme kilder.

Google/YouTube

Google er muligens det teknologiselskapet som til enhver tid sjonglerer det høyeste antallet eksperimentelle baller i luften, og blant de seneste av disse er et nytt prosjekt ved navn Project Tango, som vi skrev om tidligere i år.

Project Tango er en ennå noe hemmelighetsfull teknologi som innebærer å utstyre mobiltelefoner med avanserte sensorer som registrerer avstander og bevegelser, som igjen kan brukes til å generere 3D-modeller av omgivelsene. Målet skal være å «revolusjonere» områder som navigasjon og såkalt «utvidet virkelighet».

Putter teknologien i nettbrett

Nå kan avisen Wall Street Journal melde at Google også er i ferd med å utvikle et nytt og unikt nettbrett som et ledd i Project Tango-prosjektet. Opplysningene kommer fra anonyme kilder med kjennskap til saken.

Dette er mobiltelefon-prototypen Google allerede har vist frem. Det er uvisst hvordan det nye nettbrettet ser ut.Foto: Google

Nettbrettet skal visstnok ha en skjerm på 7 tommer, og kommer i tillegg med to kameraer på baksiden, infrarøde dybdesensorer og avansert programvare som skal være i stand til å danne presise, tredimensjonale bilder av objekter.

Ifølge kildene planlegger Google å starte produksjonen av rundt 4000 prototyper allerede neste måned, som vil være beregnet på utviklere. Det foreligger ennå ingen opplysninger om en eventuell lansering på forbrukermarkedet.

250 000 målinger per sekund

Project Tango er et meget ambisiøst konsept, som ifølge prosjektets hjemmeside tar sikte på å utvikle mobile enheter som er i stand til å oppfatte og forstå omgivelsene på samme måte som mennesker, og som skal være en slags kulminering av ti års forskning innen datasyn og robotteknologi.

Prototypen som Google allerede har vist frem er en 5-tommers Android-telefon som lager et kart av omgivelsene i sanntid ved hjelp av et sensorsystem som foretar hele 250 000 tredimensjonale målinger per sekund. Det er uvisst om det nye nettbrettet er en videreutvikling av denne.

Det er ennå ikke klart hva som blir bruksområdene til teknologien, men ifølge Google kan den få alt fra underholdningsrelaterte anvendelser til verdifulle nyttefunksjoner, som for eksempel å bistå svaksynte i å navigere gjennom ukjente områder. En presentasjonsvideo av teknologien kan du se under.

Googles kjernevirksomhet er fremdeles annonsering: Selskaper utforsker stadig nye annonsemarkeder »

annonse