Nyhet

20-kroners VR-brille av papp reddet liv

Lege brukte Google Cardboard til livreddende hjerteoperasjon.

VR-briller er på full fart ut til de store massene, og først i dette toget marsjerer Google Cardboard. Disse billige, 20-kroners pappbrillene du bretter sammen selv og kobler til mobiltelefonen din er den desidert mest tilgjengelige inngangsbilletten til virtuell virkelighet, men de kan vel neppe brukes til noe mer enn ren moro. Eller?

Joda, det kan de, melder Engadget. Nylig ble et par slike pappbriller ifølge nettsiden nemlig brukt i forbindelse med en livreddende hjerteoperasjon på et lite barn.

Sendte MR-bilder til iPhonen sin

Et par slike var det som ble brukt i forbindelse med operasjonen.

Operasjonen ble utført på Nicklaus Children's Hospital i Miami, Florida, og pasienten var den fire måneder gamle jenta Teegan Lexcen. Jenta ble født med et misformet hjerte og bare høyre lunge intakt, og lenge så det hele mørkt ut for henne. Legene var svært usikre på hvor de skulle starte operasjonen, selv etter at de hadde tatt MR-skanninger av Lexcens hjerte.

Så kom imidlertid overlege Juan-Carloz Muniz på noe veldig smart: han konverterte disse MR-skanningene til et stereoskopisk bilde, og lastet det opp til iPhonen sin. Deretter plasserte han telefonen i en Google Cardboard-brille, og overlot det hele til hjertekirurgen Redmond Burke.

Burke beskrev opplevelsen av å se på MR-skanningene i VR-brillen som «...å stå i operasjonssalen...», hele to uker før selve operasjonen skulle finne sted. Med kunnskapene fra det tredimensjonale bildet i mente fant han ut at det beste stedet å starte operasjonen ville være et punkt omtrent rett forfra på hjertet.

Syv timer senere var operasjonen ferdig, og den lille jenta kunne overleve sin første jul – sannsynligvis for en stor del takket være at Burke tittet inn i VR-brillene.

Fikk du med deg at pappbrillen ble oppgradert?
Nå har Google Cardboard blitt bedre »

(Kilde: Engadget)

Les også
Her er våre 13 spådommer for teknoåret 2016
Les også
Med denne enkle saken kan du bruke iPhone som VR-briller
Les også
Nå kan du bruke Googles karttjeneste med VR-briller
Les også
View-Master er tilbake
annonse