Til hovedinnhold

Firefox-sjefen er rasende på Microsoft

I Windows 10 får du nemlig ny standardnettleser automatisk.

YouTube

Hvis du en Windows-bruker i dag, er sannsynligheten stor for at du enten bruker Firefox eller Chrome som din standardnettleser – ikke den utdaterte Internet Explorer. Nå har imidlertid Microsoft laget en ny nettleser, kalt Edge, som de håper å lokke deg over til.

Denne uken ble Microsofts nye operativsystem Windows 10 fritt tilgjengelig for nedlasting. Der blir Edge automatisk valgt som standardnettleser når du oppgraderer, selv om du tidligere har valgt en annen i forrige Windows-versjon.

Ifølge Tech Crunch liker sjefen for Mozilla, selskapet bak Firefox, dette automatiske valget svært dårlig. Chris Beard har derfor skrevet et åpent klagebrev adressert til Microsoft-sjef Satya Nadella hvor han påstår at dette er et svik mot Windows-brukerne.

Kan tape kunder

Edge-nettleseren byr på en rekke spennende funksjoner, og er dessuten raskere enn både Chrome og Firefox. Derfor vil trolig Mozilla miste en del av kundene de har i dag. Selskapet påstår likevel at klagen ikke handler om det, men snarere at brukernes valg blir oversett.

– Disse endringene bekymrer ikke oss fordi vi er selskapet bak Firefox. De bekymrer oss fordi det er millioner av brukere som elsker Windows, men som får valgene sine ignorert. Det blir vanskeligere å velge noe annet enn det Microsoft foretrekker, skriver Beard i brevet.

Holder ikke å huke av

Tidligere har valg av standardnettleser vært nokså enkelt. Når du åpnet Firefox for første gang, fikk du spørsmål om du ville velge denne. Aksepterte du, var valget ditt registrert. Like lett er det ikke i Windows 10. Derfor har Firefox laget en steg for steg-guide.

Når du åpner Firefox etter å ha oppgradert til Windows 10, dukker det fortsatt opp en boks. Samtykker du til å gjøre Firefox til standardnettleser, blir du derimot sendt videre til Windows-innstillingene. Her må du scrolle ned til Nettleser-valgene og på ny velge Firefox som standardnettleser. Videoen under viser deg hvordan du gjør det:

Vil du ikke prøve Edge først?

Det er altså ikke veldig vanskelig, men Mozilla-sjefen frykter at selv disse få stegene kan gjøre at folk ikke tar seg bryet. Dermed vil de kanskje ende opp med Microsoft Edge som standardnettleser i Windows 10, istedenfor Firefox.

For oss virker det imidlertid helt naturlig å prøve ut Edge før vi eventuelt tar et valg om en ny standardnettleser. Microsoft uttaler for øvrig overfor Tech Crunch at de hele tiden vurderer å gjøre endringer som kan komme brukerne til gode. Det kan innebære at det å bytte standardnettleser blir like lett som før etter hvert.

Den nye nettleseren du får i Windows 10 er lynrask
Edge er 110 prosent raskere enn Chrome »

(Kilder: Tech Crunch, Mozilla)

annonse