Nyhet

Denne tannbørsten kan snakke norsk med mobilen din

Tittelen er kanskje å ta i litt, men da Braun-eide Oral-B skulle lage sin nye tannbørste gikk de til Texas Instruments på Smedstad i Norge for å få hjelp med Bluetoothløsningen. Den norske delen av elektronikkgiganten står for selskapets lavenergi radioutvikling og nå finner vi den Oslokonstruerte teknologien i den nye elektriske tannbørsten deres.

Oral-B GENIUS: Selve tannbørsten har er en helt ny modell. Slankere mer grepvennlig og med lengre batterilevetid. Oral-B

Det er ikke lett å lokke kjøpere som allerede har en godt fungerende elektrisk tannbørste til å skille seg av med et par tusenlapper, men det håper Oral-B altså skal skje med sin nye Genius-modell, som de av alle ting stiller ut med på Mobile World Congress i Barcelona. Det er selvfølgelig fordi elbørsten funger best når den snakker med mobiltelefonen som skal monters på en sugekopp på badespeilet.

Børster med app-overvåkning

Oral-B har hatt elektriske tannbørste med app som rettleder brukeren gjennom rengjøringen et par år. Nå tar de skrittet en god del videre. For den nye appen og den nye børsten snakker mye mer sammen enn før. I den nye børsten finner vi akselerometre som forteller appen om børsten og hvordan du beveger den. Men der stopper også sensorbestykkingen i børsten.

Vi hadde gjettet på at den hadde gyroer også om kunne si mer om bevegelsene, men i stedet har konstruktørene valgt å bruke kameraet på telefonen til å analysere børstingen din. Du kobler ansiktet ditt til appen ved å se på mobilen og når den gir OK-signal er det bare å børste i vei. Før kunne man se hvordan man beveget seg over de fire flatene i munnen som hver skulle ha minst 30 sekunder rengjøring. Nå, men den nye analysemetoden, samarbeider børsten ved å analysere bevegelsene og sammen med trykkmåleren i børsten for å fortelle deg om hvor bra rengjøringen av de ulike sonen i munnen er.

Varsler om dårlig børsting

Vi fikk teste den nye Geniusbørsten og brukte den som vi bruker en vanlig elbørste. Etter de to minuttene kunne vi tydelig se på appen at det var et par soner som ikke var godkjent. Her var det bare å pusse videre til fargen endret seg fra blått til hvitt. Dette er informasjon som ingen annen elektrisk tannbørste kan varte opp med, og som helt sikkert gjør tannpussingen mer effektiv.

Pusseveiledning: På telefonen kommer det frem hvordan de ulike sonene i munnen har blitt rengjort. Her er det mer igjen å gjøre. Oral-B

Spørsmålet er selvfølgelig om brukerne kommer til å orke å rigge opp toveiskommunikasjonen et par ganger om dagen. Det tar nok 30 sekunder ekstra når man blir vant med prosedyren og det er det mange som ikke vil ofre. På den annen siden vil brukerne bli mye mer bevisst på tannpussen og den får et visst konkurransepreg.

Det er nok bra for tannhelsen. Og den skal man ikke kimse av. Nyere forskning viser at munnhulen er et av de svakeste punktene i kroppen hvor bakterier kan trenge inn mellom tannkjøttet og tennene. Er ikke tennene rene for plakk og tannkjøttet godt massert og i god helse kan man dra på seg infeksjoner og til og med hjerte- karsykdommer.

Nytt batteri, bedre børste

Oral-B har over mange år lansert nye modeller uten å gjøre så mye med selve grunnmodellen. Den har vært stor og klumpete og utstyrt med nikkel metallhydrid-batterier. Genius er en helt nykonstruert modell, og nå har de endelig tatt i bruk litiumionebatterier. Nå kan børsten lades på 12 timer og det er dobbelt så raskt som tidligere. Det var på tide. De fysisk mindre batteriene gir en slankere børste og samtidig lengre batterilevetid uten hukommelseseffekt og selvutlading som har preget de tidligere modellene. Den har også fått en gummiert overflate som gjør at den sitter mye bedre i hånden.

Det er mange år siden Oral-B kom med en trykksensor som gjør at du ikke pusser for hardt. Det er fy-fy når den røde lampen i børsten lyser. Genius er også utstyrt med varsellys, både i børsten og på appen, men nå kan brukeren valget mellom 12 ulike farger på varslet. Det blir ikke bedre hygiene av slikt, men kanskje litt mer moro. Noe må jo utviklerne finne på.

Reisevennlig lading

Genius lades induktivt på den vanlige måten i en stående ladestasjon, men det følger også med et veldig praktisk reiseetui som samtidig er en ladestasjon. Den lader børsten når etuiet kobles til strømadapteret.

Reiseveske: Reiseetuiet kan lade både tannbørsten og mobiltelefonen over natta.

Det smarte er at etuiet også har en USB-port som gjør at man kan lade en mobiltelefon samtidig. Det hadde selvfølgelig vært enda smartere om man kunne lade børsten med en mobillader som vi har så mange av, men Oral-B har bevisst unngått dette. De vil ikke at folk skal bruke slike ladere på badet. Det er ikke trygge nok mener de.

Ringer hjem

Alle børstene som er ute med første generasjon Bluetooth og app gjør at Oral-B kan følge med på hvor mange som til enhver tid pusser tennene og hvor lenge de holder på. I snitt pusser folk 2 minutter og 28 sekunder, og det er mer enn godkjent.

Full kontroll: Tannbørstene med Bluetooth er IoT-dingser som "ringer hjem" og gjør at Oral-B kan vite hvor og hvor lange folk rundt om i verden pusser tenner.

– Undersøkelser viser at de som pusser manuelt med vanlig børste holder på i mindre enn et minutt - Det er ikke bra. Elektrisk børsting er mye mer effektiv samtidig som folk bruker mye lenger tid, sier kommunikasjonssjef Stefan Voegeding.

Les også
Etter at han la ut en dårlig anmeldelse sluttet smartporten hans å fungere
Les også
– Kjøleskapet og smart-TV-en din kan spionere på deg
Les også
Denne smarte tannbørsten lar deg følge med på børstingen via mobilen
annonse